Blocul cu copaci: A fost construit fără să se taie vreun arbore

Ce face un arhitect când trebuie să proiecteze un bloc iar niște copaci care îl încurcă? Evident, găsește soluții pentru a nu tăia nici măcar o creangă.
Un copac e mai prețios decât orice obiectiv în materie de construcții. Un proiectant sau un arhitect care se respectă caută și găsește soluții optime pentru a proteja natura și pentru a integra în mod noninvaziv orice construcție. Nu-i deloc ușor, dar asta nu înseamnă că trebuie să pui la pâmânt orice stă în calea profitului, așa cum se întâmplă, din păcate, în România.

Pentru mulți, Teheran înseamnă un oraș dintr-o țară periculoasă. Greșit: Capitala Iranului își surprinde vizitatorii cu multe surprize plăcute, iar multe dintre acestea sunt din domeniul arhitecturii.
Există multe metropole renumite și cu imagine mult mai bună care pot lua lecții de la arhitectura Teheranului. De pildă, complexul imobiliar Niavaran Residential.

Cu un design conceput de Mohammad Reza Nikbakht, Niavaran Residential Complex se află în cartierul Shemiran din Teheran. Aceaastă zonă situată la poalele munților era în urmă cu 40 de ani ocupată de numeroase grădini. Astăzi, acolo încă se afă mulți copaci bătrâni, iar când autoritățile au decis începerea construcțiilor au stabilit ca prioritatea protejarea acestora.


Complexul rezidențial cu șase etaje din nordul Teheranului a fost conceput să coexiste cu arborii din zonă și să-i aducă pe oameni aproape de natură. Toate soluțiile adoptate au avut ca obiectiv ocolirea copacilor, evitând tăierea lor, iar din această cauză proiectul a trecut prin mai multe faze de modificare, notează site-ul designrulz.com. Clădirea principală a fost împărțită în două secțiuni pentru a integra arborii în mijloc. Zona verde de pe axă a afectat și miezul complexului, dar și forma exterioară a acestuia, arhitectul optând pentru linii rotunjite, fluide, care să ocolească obstacolele.


În cele din urmă, a rezultat o clădire prietenoasă cu natura, cu 30 de apartamente cu suprafață de 80 până la 300 de metri pătrați, amplasate pe cinci etaje. La subsol se află garajul și boxele de depozitare, iar al doilea nivel subteran are parcare, centrala termică, piscină, Spa și sală de gimnastică. Parterul are un lobby imens la intrare, birourile administrației și sală de evenimente.
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod