Cea mai bogată femeie din lume a murit la 94 de ani. Era numită „săraca fată bogată“

Liliane Bettencourt, deținătoarea imperiului cosmetic L'Oreal, a murit joi, 21 septembrie, la vârsta de 94 de ani.
Potrivit estimărilor realizate de revista Forbes, Lilliane Bettencourt era cea mai bogată femeie din lume. Născută pe 21 octombrie 1922 la Paris, Liliane Schueller a fost unica fiică a lui Eugène Schueller, fondatorul companiei L'Oreal. În anul 1950, Liliane s-a căsătorit cu omul de afaceri André Bettencourt, iar în anul 1957 a moştenit compania tatălui său, în care era principalul acţionar.

Liliane, a cărei avere a fost estimată la suma de 33 de miliarde de euro anul acesta, a captivat ani la rândul atenția publicului din Franța, fiind numită adesea "săraca fată bogată".

A fost fiica lui Eugene Schueller, chimist și simpatizant al regimului nazist, care a făcut o avere după inventarea vopselei de păr moderne și fondarea companiei L'Oreal.
La vârsta de cinci ani, Liliane a rămas orfană de mamă, fiind crescută numai de tatăl său, care i-a lăsat moștenire imperiul financiar.

În anul 2007, Bettencourt a fost pe prima pagină a publicațiilor din Franța după ce persoane din anturajul său au fost acuzate că o exploatează financiar profitând de situația sa mentală precară, aceasta fiind diagnosticată cu demență și Alzheimer. Investigația vastă care a implicat acest proces a dus până la președintele de la acea vreme al Franței, Nicolas Sarkozy.

Când André Bettencourt, soțul lui Liliane, a murit în 2006, fiica lor, pe nume Françoise Bettencourt Meyers, a decis să ia măsuri legale împotriva celui mai bun prieten al mamei sale, excentricul fotograf François-Marie Banier.
Acesta a fost acuzat că profită de starea mentală precară a lui Liliane, obținând favoruri în valoare de aproape un miliard de euro sub formă de cadouri, inclusiv tablouri, polițe de asigurare și un salariu în cadrul companiei L'Oreal.

Angajații din locuința lui Bettencourt, situată în vestul Parisului, au dezvăluit că Banier urina în ghivecele cu flori, se întindea pe patul lui Liliane încălțat cu pantofii și cerea adesea bani. Acesta a respins acuzațiile, dar a fost doar începutul unui proces cu multe fețe, care a devenit o adevărată telenovelă națională.

Povestea a provocat nu doar dispute grave în familie, dar și un adevărat scandal politic atunci când s-a descoperit că Nicolas Sarkozy și alți politicieni din partidul său au profitat de starea de sănătate precară a cele mai bogate femei din Franța, cerând bani pentru campanii politice.

Banii, despre care se spune că erau donați în plicuri maro, ar fi fost folosiți pentru a finanța campania prezidențială a lui Sarkozy din 2007.

"Afacerea Bettencourt", așa cum a fost numită de presă, a afectat ultima perioadă de mandat ca președinte a lui Sarkozy, care a fost investigat după ce a pierdut alegerile din 2012 pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale și faptul că a profitat financiar de femeia de afaceri cu probleme mentale.
Dar acuzațiile au fost respinse în octombrie 2013 din lipsă de probe.

În 2015, fotograful Francois Banier a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru exploatarea financiară a lui Bettencourt, amendat cu 350.000 de euro și obligat să plătească daune în valoare 158 de milioane de euro. A făcut apel, iar anul trecut a primit o pedeapsă cu inchisoare cu suspendare și o amendă, dar nu a mai plătit o mare parte din suma pentru daune morale.

Liliane Bettencourt a fost declarată în 2011 inaptă pentru a-și conduce afacerile după ce un raport medical a arătat că suferă de demență și Alzheimer din 2006. A fost rareori văzută în public după ce a renunțat la conducerea companiei L'Oreal, în 2012.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
22 Septembrie 2017
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod