Iepurii crescuți în cuști: o cruzime ce poate fi stopată

O nouă investigație publicată astăzi expune cruzimea din sistemele de creștere comercială în cuști a iepurilor. 145 de ONG-uri din toate țările UE cer interzicerea creșterii iepurilor în cuști.
Video campanie: disponibil pe Vimeo

Imaginilie realizate de Compassion in World Farming (CIWF) în mai multe ferme din Italia [1] ilustrează că, indiferent de tipul cuștilor, bunăstarea animală în acest tip de creștere înseamnă torutură pentru animale. Iepurii stau permanent pe o podea din grilaj care le cauzează răni pe lăbuțe. Animalele trăiesc atât de înghesuite încât suprafața alocată unui singur iepure este echivalentă cu cea a unei coli A4 de hârtie. Mărimea cuștilor nu le permite să se ridice, să sară, să alerge sau să își exprime oricare dintre comportamentele naturale. Aceste lipsuri au un impact în detrimentul bunăstării animale.

Filmările publicate astăzi arată ceea ce mai fusese documentat în ultimii ani de mai multe organizații pentru protecția animalelor: toate sistemele de creștere în cuști din UE sunt cruzime asupra animalelor în egală măsură.
Filmările anterioare include ferme de iepuri din alte State Membre obținute de CIWF și de Animal Equality.

Gabriel Paun, directorul UE al Animals International a spus: ”Cele mai multe animale de fermă crescute în cuști sunt iepurii. Se nasc și rămân în cușcă până la vârsta la care sunt sacrificați, adică aproximativ 77 de zile. Ei nu vor vedea niciodată soarele, nu vor avea acces la aer liber, nu vor putea deplasa iar ochii devin ulcerați din cauza amoniacului din aer rezultat de la excremente.”

“Am inspectat amănunțit parametrii de bunăstare animală din toate tipurile de ferme comerciale de iepuri. Pot concluziona cu certitudine că dintre toate speciile de animale de fermă, iepurele este cea mai sensibilă și mortalitatea este inacceptabil de ridicată, desi se folosesc antibiotice la greu pentru a contola bolile respiratorii si diareea.
Practic această specie nu se pretează a fi crescută în ferme”
, a adăugat Păun.

700.000 de europeni au semnat deja Inițiativa Cetățenească Europeană ”Sfârșitul Erei Cuștilor” [2], petiție care are nevoie de 1 milion de semnături unice până în septembrie 2019 pentru a determina Comisia Europeană să ia măsuri și să înceapă procesul pentru o nouă legislație care să pună capăt utilizării cuștilor pentru toate animalele, inclusiv pentru iepuri. În România, Animals Internațional și-a unit forțele cu FREE România (Freedom and Respect for Every Earthling) pentru a contribui la atingerea țintei de 1 milion de semnături.

În anul 2017, Parlamentul European a adoptat un raport prin care se recunoaște că sistemele de creștere în cuști nu sunt adecvate pentru iepuri și arată considerație pentru îngrijorarea cetățenilor europeni față de condițiile în care aceste animale sunt crescute.
Peste 300 de milioane de animale sunt crescute în cuști și sacrificate anual în UE , dintre care 120 de milioane de iepuri, România sacrificând aproximativ 600.000 iepuri anual.

Note:
[1] AICI puteti descarca filmarile, fotografiile si informatii suplimentare din cadrul investigatiei despre cresterea in custi a iepurilor de ferma: https://animalsaustralia-media.org/uploads/custi-iepuri/
 [2] www.endthecageage.eu

CONTACT MEDIA:
Animals International | Gabriel Paun |  enquiries@animalsinternational.org
Compassion in World Farming | Lara Richardson | Lara.Richardson@ciwf.org
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod