coronavirus România

România intră azi în stare de urgență din cauza coronavirusului

Președintele Klaus Iohannis va anunța azi ce măsuri cuprinde decretul prin care declară starea de urgență în România.

Preşedintele a precizat sâmbătă că va emite decretul la începutul acestei săptămâni. Un grup de lucru, format din reprezentanţii mai multor ministere, a trimis către premierul Ludovic Orban propunerile de măsuri. Acesta le va transmite, la rândul său, către preşedintele Klaus Iohannis, care va emite decretul.

Conform legii, starea de urgenţă este decretată de preşedinte prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României, în 5 zile de la decretare trebuind solicitată încuviinţarea Parlamentului.

Starea de urgenţă se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile, dar preşedintele, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.

Decretul poate conţine, printre altele, măsuri care limitează mobilitatea populaţiei, restricţii ale transporturilor terestre şi aeriene, prelungirea perioadei în care şcolile sunt închise, măsuri de carantină pentru românii care vin din străinătate.

Decretul se difuzează pe posturile de radio şi de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, şi este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de urgenţă.


Autorităţile au precizat că nu toate măsurile prevăzute de lege vor fi luate în mod obligatoriu, menţionând faptul că vor fi avute în vedere doar acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19).

Până luni dimineață, la ora 10:00 (ora publicării articolului), în România au fost confirmate 158 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Peste 6.500 de oameni au murit, în întreaga lume, din cauza pandemiei COVID-19, iar aproape 170.000 de persoane au fost infectate cu virusul apărut la sfârşitul anului trecut în oraşul Wuhan din China.




Foto: Hepta

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
16 Martie 2020
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod