Ce sa faci cand te hartuieste seful

Seful iti face tot felul de apropouri cu substraturi sexuale, se uita la tine lacom sau chiar iti spune verde-n fata ca ar vrea sa aiba parte, de la tine, de niste...
Seful iti face tot felul de apropouri cu substraturi sexuale, se uita la tine lacom sau chiar iti spune verde-n fata ca ar vrea sa aiba parte, de la tine, de niste favoruri ce nu au nicio legatura cu jobul? Nu trebuie sa disperi, pentru ca exista solutii.

Practic, fie accepti relatia impusa, fie discuti cu cel care abuzeaza de functia sa si ii explici faptul ca te deranjeaza un astfel de comportament. Mai exista si posibilitatea de a demisiona sau de a intenta proces.

“Cea mai buna solutie este discutia deschisa. Daca anumite persoane sunt deranjate de glume si apropouri verbale, optiunea lor trebuie respectata, mai ales daca acestea sunt rezultatul unei tentative de a obtine favoruri sexuale. Desigur, cu conditia ca agresorul sa inteleaga acest lucru”
, este de parere Florin Ochiana, HR operations manager la Lugera & Makler.

Unii spun ca, pentru un astfel de comportament, de vina ar fi si victima, prin tinuta, comportament, gesturi.
“Astfel de lucruri nu trebuie tolerate, fiindca argumentul nu are nicio justificare. E ca si cum ai spune ca ai aplicat o corectie fizica unei persoane pentru ca fata lui cere pumni", considera Florin Ochiana.
 

Poate e doar o gluma


Inainte de a te supara ca ai fost tinta unei glume cu iz sexual din partea sefului, poate ca e cazul sa te gandesti daca nu cumva a fost o simpla poanta si atat. In fond, sunt atatea companii unde glumele cu tenta sexuala nu ofenseaza pe nimeni, si la ele participa atat femeile, cat si barbatii, intr-o atmosfera deschisa si degajata, fara tensiuni de natura fizica.

“Mediul de lucru din agentiile de publicitate, de exemplu, este mult mai relaxat din acest punct de vedere decat cel dintr-o multinationala.
E drept ca si oamenii sunt diferiti. Atmosfera din companiile mici este mai intima, si uneori se preteaza si unor astfel de glume, din nou, fara consecinte”,
spune Florin Ochiana.

Pe de alta parte, subliniaza specialistul, mediul corporatist este mai rigid si mai strict in acest sens, si de cele mai multe ori are ghiduri de conduita pe care angajatii trebuie sa le urmeze.
 

Procesul si demisia

 
Surse din piata spun ca, neoficial, solutia preferata de cei mai multi angajati abuzati (si barbatii pot fi in aceasta situatie!) este demisia, care survine dupa abuzuri repetate, tratamente ofensatoare, umilinte greu de indurat.
In cazul ajungerii la proces, denuntarea comportamentului abuziv implica vointa si rabdare.

“Se incearca mai intai intern si apoi se merge in fata autoritatilor competente”, explica Florin Ochiana.

El subliniaza ca pentru proces sunt necesare dovezi palpabile, marturii directe, astfel incat vinovatia sa poata fi dovedita fara nicio umbra de indoiala. “Este singurul mod prin care un asemenea comportament poate fi denuntat si pedepsit”, accentueaza specialistul.

 

Din pacate, unele victime, din cauza rusinii, de teama pierderii locului munca, a statutului social, dar si din dorinta de a-i proteja pe cei dragi, tolereaza situatia in care se afla.
 

Ce spune legea

 
Hartuirea sexuala este reglementata de Codul Penal prin articolul 203, capitolul III - "Infractiuni privitoare la viata sexuala". Iata ce spune acesta: “Hartuirea unei persoane prin amenintare sau constrângere, in scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda."

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod