pepene murat

Cea mai bună rețetă de pepeni murați

Încet, încet se apropie toamna și este momentul perfect în care poți începe să pregătești alimentele conservate pentru iarnă. Și, bineînțeles, murăturile sunt nelipsite de pe mesele românilor la diferite sărbători și chiar și alături de anumite preparate. Iar printre rețetele tradiționale de murături se numără și acei pepeni murați pe care îi caută în borcan toată familia. Mai jos, poți afla și tu modalitatea de preparare a acestora, urmând să te bucuri de gustul lor pe tot parcursul iernii.

Ingrediente


5 kilograme de pepeni verzi (mici, pentru murat)
1 pahar cu sare
1/2 pahar cu zahăr
5 litri de apă
250 de grame de frunze de vișin, viță de vie și hrean

Mod de preparare


Dificultate: dificil

Timp preparare: 1 oră

Se spală butoiul în care se pun pepenii la murat, precum și pepenii și frunzele folosite pentru aromat. Pe fundul butoiului se pune un strat mai gros de frunze, după care se aranjează pepenii. Se adaugă frunze și printre pepeni, iar când se umple tot butoiul, se pune un strat de frunze de viță de vie deasupra.

Pentru a prepara saramura, se dizolvă sarea și zahărul în cei 5 litri de apă și se adaugă compoziția în butoi.
Se repetă procedeul, menținând proporțiile, până când sunt acoperiți toți pepenii de apă. Butoiul se închide ermetic și se lasă într-un loc răcoros și întunecat pentru 1-2 luni sau până când sunt gata.

Îți vei da seama că atunci când sunt murați, pepenii își schimbă culoarea și se înmoaie. S-ar putea ca pepenii care au coaja mai groasă să se mureze mai greu, așa că îi poți mânca pe cei cu coaja mai subțire prima dată. Iar în 1-2 luni vei putea să îi mănânci alături de preparatele tale preferate, împreună cu întreaga familie.
iulia-mirica
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ioana pe 25 Oct 2019, 12:18
    Pepeni intregi murati

    Anul acesta nu am gasit decat pepeni relativ mici care nu sunt copti suficient . Adevarat nu trebuie sa fie f.copti ,deoarece dupa murat sunt goi in interior .Asa cum sunt acesti pepeni copti in proportie de 30-50 % , nu vor fi dupa murat fara gust,fara a avea acea "dulceata" placuta ? Daca ar fi asa chiar nu merita efortul si cheltuiala . In aceste conditii ,s-ar putea corecta acest lucru cu acea cantitate de zahar adaugata in solutie ? Intreb persoanele care au utilizat zahar si sunt mai experimentate ,daca nu ar strica intreaga reteta stiind ca in prezent nici zaharul nu este de calitate .

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod