De ce nu ar trebui să stai încălțat în casă

În multe dintre familiile americane, oamenii stau încălțați în casă. Diminețile și le petrec în cele mai multe situații în șosete, dar odată ce se încalță cu pantofii sau adidașii pentru exterior, aceste încălțări rămân până seara în picioare.
Dacă pantofii nu provoacă bătături de la purtat toată ziua sau dacă nu sunt murdari în mod vizibil, americanii nu au nicio problemă cu a sta cu pantofii în casă toată ziua. Însă europenii nu își poartă încălțările în casă și mulți dintre aceștia consideră o lipsă de respect dacă te plimbi încălțat în casă. Papucii te întâmpină adesea atunci când deschizi ușa într-o casă din Europa. Aceștia sunt perfecți pentru purtare în casă, în timp ce pantofii de stradă sunt puși deoparte până când ieși din nou.
Însă iată de ce nu ar trebui să stai încălțat în casă!

Motivele pentru care nu ar trebui să stai încălțat în casă


De ce poartă americanii încălțămintea în casă? Nu există un răspuns standard la această întrebare, însă acest obicei aduce dezavantaje sănătății. Europenii, japonezii și multe alte culturi care se abțin de la a purta pantofii în casă evită ceva foarte important: bacteriile.

Pantofii tăi sunt un magnet pentru bacteria E. coli, pe care cei mai mulți oameni o asociază cu râurile și lacurile murdare.
Însă aduci această bacterie dăunătoare în casă după o zi în care ai mers pe afară și ai călcat în deșeuri de păsări, câini etc. Potrivit studiilor recente, pantofii pot purta aproximativ 442.000 de tipuri diferite de bacterii, care pot ajunge în proporție de 90-99% în casa ta atunci când porți pantofii în casă.

Bacteria E. coli este o bacterie care trăiește în intestine. Poate provoca diaree, probleme intestinale și infecții ale tractului urinar. Simptomele includ crampe abdominale, diaree, amețeli și oboseală constantă.
Poți să iei această bacterie chiar și de la pantofii pe care îi porți în casă.

În plus, un studiu recent realizat în Houston, Texas, a descoperit că 25% dintre pantofii oamenilor poartă o bacterie dăunătoare denumită Clostridium difficile, care cauzează o inflamație a colonului ce pune viața în pericol. Această bacterie poate fi luată din parcuri, restaurante fast food și centre comerciale. Imaginează-ți un bebeluș care se târăște pe o podea plină de bacterii de afară sau că ai probleme cu stomacul dintr-o dată și nu știi de ce.

De aceea, este important să-ți lași pantofii la ușă atunci când vii acasă și să te protejezi de aceste bacterii, mai ales că este atât de ușor.
Purtarea papucilor în casă este un obicei care poate fi adoptat cu ușurință, așa că de ce nu ai face-o și tu?
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod