De ce nu ar trebui să-ți faci patul în fiecare dimineață

În copilărie, probabil că părinții îți ziceau să-ți faci patul în fiecare dimineață, dar, după cum se dovedește, se pare că greșeau. Și nu pentru că te învățau să fii o persoană ordonată. Iată de ce nu ar trebui să-ți faci patul în fiecare dimineață!
Motivele pentru care nu ar trebui să-ți faci patul în fiecare dimineață

Cercetările realizate de Universitatea Kingston au arătat că, atunci când îți faci patul dimineața, prinzi acarienii care s-au acumulat peste noapte și le oferi un loc de reproducere alergenilor care pot exacerba astmul bronșic și alergiile. Acești acarieni se hrănesc cu pielea moartă și se dezvoltă în medii umede. Când dormim în timpul nopți, corpul nostru se încălzește și transpiră, făcându-ne o țintă primordială pentru acarienii de praf care vor să se hrănească și care lasă în urmă excreții ce pot da simptome asemănătoare astmului.

Dacă îți faci patul dimineața, patul tău devine casă pentru 1,5 milioane de acarieni de praf.
Dacă îți lași patul nefăcut, acarienii sunt expuși la aer și la lumina soarelui, în acest fel deshidratându-se și murind.

Din cauza faptului că acarienii pot produce alergeni care sunt problematici pentru persoanele care suferă de astm sau alergii, este important să minimalizezi numărul de acarieni care rămân pe pat.

Pentru a căuta o soluție pentru această problemă, oamenii de știință au dezvoltat un model care să urmărească numărul de acarieni de praf din casă și au descoperit că lăsarea patului nefăcut reprezintă cea mai bună soluție pentru reducerea numărului de acarieni.

Când lași patul nefăcut, elimini orice umiditate și inhibi supraviețuirea acarienilor.
Dacă nu suporți să nu-ți faci patul de dimineață, ia în considerare lăsarea patului nefăcut în fiecare dimineață pentru câteva ore. De asemenea, menținerea unei temperaturi scăzute și a unei umidități reduse te poate ajuta să reduci acarienii, deoarece aceștia se dezvoltă cel mai bine într-un mediu cald și umed. 

Mai poți apela și la alte trucuri. De exemplu, poți răci așternuturile de pat și le poți pune pe pat exact înainte de culcare. Poți dormi dezbrăcat, ceea ce înseamnă că vei transpira mai puțin și că acarienii nu vor avea un mediu propice supraviețuirii.
Poți folosi și un ventilator pentru a asigura circulația aerului în cameră. Cumpără o pernă care se răcește, pentru a ajuta în mod natural la prevenirea căldurii. Poți investi și într-un termostat inteligent, care poate fi programat în timpul somnului.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod