Metoda genială care te va ajuta să-ți faci ordine în casă

Fie că vrei să-ți golești balconul sau vrei să ai mai mult loc în dulap și în rafturi, eliberarea locuinței de lucrurile în exces este mai dificilă decât pare.
Cel mai mare obstacol este atașamentul emoțional față de unele obiecte pe care le deținem. Nu le mai folosim, dar nu suportăm ideea de a ne despărți pentru totdeauna de ele.

Dar este posibil ca oamenii de știință să fi găsit o soluție pentru această problemă. Și este extrem de simplă: fotografiază lucrurile de care ești atașată emoțional și vei fi astfel mult mai dispusă să le donezi. Într-un studiu recent, oamenii care au fost încurajați să-ți fotografieze lucrurile au fost cu până la 35% mai dispuși să renunțe la ele decât cei care nu le-au fotografiat.

Studiul a pornit de la o întâmplare banală, cu care ne confruntăm cu toții adesea. Karen Winterich, coordonatoarea studiului și profesor la Penn State University din Statele Unite, a dat peste o pereche de pantaloni scurți de sport pe care i-a purtat în liceu.
"Îmi aminteau că am învins la baschet o echipă rivală în timpul liceului. Nu mai purtam pantalonii, dar îmi aminteau de acea victorie", a declarat aceasta, potrivit health.com. Winterich a realizat apoi că o simplă fotografie a acelor pantaloni scurți ar fi suficientă pentru a păstra amintirea plăcută din timpul liceului. Iar de aici s-a întrebat dacă acest truc ar putea fi valabil și în cazul altor persoane.

Împreună cu colegii săi a realizat o serie de experimente. În primul dintre ele au fost implicați 797 de studenți de la Universitate Penn State. Afișe postate în toate căminele le cereau studenților să-și aleagă lucruri care le oferă amintiri plăcute, dar pe care nu le mai foloseau.
În unele dintre cămine erau afișe care le cereau studenților să facă o fotografie a lucrului cu valoare sentimentelă înainte de a-l dona, în timp ce altora li se cerea numai să adune și să doneze lucrurile.

În total 1146 de lucruri au fost colectate și donate în timpul studiului: 613 din dormitoarele în care s-a cerut să se facă o poză, iar 533 în cele fără poză. Cercetătorii au observat că a existat o creștere de 15% a donațiilor în cazul celor care au fotografiat lucrurile cu valoare sentimentală înainte de a le dona.

Cercetătorii au mai realizat o serie de cinci experimente, cu diferite variații. Într-unul dintre ele, studenții din ultimul an care au eliberat camerele de cămin și au fost rugați să facă o fotografie lucrurilor cu valoare sentimentală au donat cu 35% mai mult decât cei care nu au făcut o fotografie.

Concluzia cercetătorilor este aceea că o fotografie este exact ceea ce oamenii au nevoie pentru a scăpa de ezitare când vine vorba de renunțarea la lucrurile vechi pe care nu le mai folosesc.
"Ceea ce vor oamenii de fapt este să păstreze acele amintiri plăcute. Dacă realizează că pot face o fotografie tricoului preferat sau doar realizează că au fotografii purtând acel tricou, le este mult mai ușor să renunțe la el", a mai spus Karen Winterich, coordonatoarea studiilui.

Atunci când scapi de lucrurile în exces, de care nu ai nevoie, casa ta va fi mult mai liberă și prin urmare mai ușor de curățat. Rafturile și dulapurile eliberate îți permit astfel să-ți ordonezi și să organizezi lucrurile pe care le folosești cu adevărat. 

De asemenea, "eliberarea locuinței de lucrurile în exces are și beneficii pentru sănătatea mentală. În cadrul unui alt studiu s-a demonstrat că un spațiu organizat și ordonat are beneficii importante pentru psihic, comparativ cu unul în care domină dezordinea", a menționat Karen Winterich.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod