Pisicile pot fi dreptace sau stângace

La fel ca oamenii, pisicile prezintă o preferință pentru una dintre lăbuțe. Un studiu publicat în Animal Behaviour susține cercetările anterioare care arătau că felinile exprimă o preferință pentru lăbuța dreaptă sau pentru cea stângă.
Chiar și mai ciudat, această înclinație de a fi dreptace sau stângace este specifică - masculii preferă în cele mai multe cazuri lăbuța stângă, iar femelele o aleg pe cea dreaptă.

Știai că pisicile pot fi dreptace sau stângace la fel ca oamenii? Iată ce spun oamenii de știință!


Plecând de la studiile anterioare privind metabolismul lateral al animalelor, cercetătorii de la Universitatea Queens din Belfast, Marea Britanie, au analizat comportamentul spontan și forțat al pisicilor. Este primul studiu în care oamenii de știință au observat mișcarea spontană a membrelor și au arătat că aceasta este conformă mișcării forțate a membrelor.

Acesta a fost un studiu relativ mic și a inclus 44 de pisici, dintre care 24 masculi și 20 femele.
În prima parte a studiului, pisicile au fost analizate într-o casă timp de trei luni și au fost colectate informații cu privire la activitățile lor zilnice. Stăpânii au notat preferințele lăbuțelor atunci când pisicile au coborât scările sau au sărit peste obiecte, precum și dacă au dormit pe partea dreaptă sau stângă a corpului. În total, au fost înregistrate între 15 și 20 de mișcări care au inclus mișcări ale membrelor, pentru fiecare pisică, în fiecare lună.

Această activitate spontană a fost urmată de o activitate forțată, în care pisicile erau nevoite să ajungă și să tragă mâncarea de pe un turn cu trei etaje.
Felinelor li s-au dat cincizezi de încercări pentru a lua recompensele, iar cercetătorii au notat lăbuța dominantă în fiecare caz. Cele mai multe pisici au arătat o preferință pentru o anumită lăbuță atunci când coborau scările, săreau peste obiecte și încercau să ia mâncarea de la înălțime. Doar atunci când a venit vorba de alegerea unei părți pe care să doarmă, puține pisici au dezvăluit preferințe semnificative.

Cel mai important predictor al dominanței lăbuței a fost sexul.
În timp ce oamenii sunt în mare parte dreptaci (în proporție de 90%), iar cangurii stângaci (95%), toate pisicile de sex masculin preferă lăbuța stângă și aproape toate cele de sex feminin preferă lăbuța dreaptă.

Din perspectiva unei stăpân, ar putea fi util să știe dacă pisica lui este dreptace sau stângace, deoarece îl poate ajuta să evalueze cât de vulnerabilă este în situații stresante.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod