Pot să-i dau morcovi pisicii?

Crocanți și colorați, morcovii sunt adesea utilizați pentru a îmbunătăți vederea și a recontura silueta, dar ce efect are o porție de morcovi asupra pisicii tale?
Când vine vorba despre alimentația pisicilor cel mai important lucru este să le oferim un meniu util, care să nu le creeze probleme digestive sau de altă natură. Având în vedere multiplele beneficii ale morcovilor pentru oameni este logic să te întrebi dacă nu ar fi bine să-i oferi morcovi și pisicii tale. Oare avantajele lor vor face pisicile mai sănătoase?
Morcovii sunt una dintre cele mai populare legume de la piață și probabil că ai câțiva și în bucătăria ta chiar acum. Fellile portocalii crocante sunt în topul preferințelor când vrei să ronțăi ceva cu gust dulce dar eviți prăjiturile, iar frunzele lor sunt utilizate pentru a face salate în anumite zone ale lumii.
Aroma dulceagă și textura apetisantă fac morcovii foarte utili când vrei să prepari diferite rețete, atât cruzi, cât și gătiți.
Majoritatea morcovilor sun portocalii, dar există și sortimente mai rare de culoare albă, roșie, mov sau galbenă. Sunt cultivați de peste 500 de ani și reprezintă un ingredient natural, cu un preț accesibil și o varietate de nutrienți.

 
Oamenii și morcovii

Morcovii reprezintă o sursă excelentă de carotenoizi, asigurând peste 100% din necesarul zinic de vitamina A. În egală măsură sunt surse foarte bune de alte vitamine și minerale printre care vitamina K, vitamina C, potasiu, mangan, vitaminele din complexul B, cupru și fibre. Nu conțin substanțe toxice și nu pun în pericol sănătatea, alergia la morcovi fiind extrem de rară. În concluzie, cu siguranță sunt benefici pentru oameni dar avantajele se mențin și în cazul pisicilor?

 
Pisicile și morcovii

Este normal ca pisica ta să fie curioasă când te vede că mănânci, dar există multe alimente din care nu-i poți da să guste. Din acest motiv este bine să fii întotdeauna prudent înainte de a lăsa pisica să se servească din farfuria ta.
În ceea ce privește morcovii nu trebuie să-ți faci griji dacă pisica gustă din ei pentru că nu conțin toxine și nu sunt periculoși pentru micile feline. Cu toate acestea, specialiștii îți recomandă să-i dai pisicii numai morcovi gătiți deoarece varianta crudă poate fi mult mai greu de mestecat și digerat pentru pisici.

 
Imunitatea pisicilor

Nu numai că morcovii le fac bine pisicilor, dar aceste legume dau un impuls sistemului imunitar pentru ca pisica ta să se simtă mereu bine. În general consumul de morcovi este asociat cu o vedere mai bună datorită nivelului ridicat de carotenoizi, iar în cazul oamenilor beta-carotenul ajunge la ficat, care îl transformă în vitamina A, un puternic antioxidant. 
Spre deosebire de oameni, pisicile nu pot transforma în vitamina A decât o parte redusă a beta-carotenului consumat, care va fi stocat în principal pentru creștere și refacerea celulelor.
Astfel, morcovii sunt foarte utili pentru pisicile care sunt încă mici deoarece le vor fortifica organismul.

 
Vederea pisicilor

Chiar dacă pisicile au în general o vedere foarte bună inclusiv pe întuneric au în continuare nevoie de vitamina A pentru a fi sănătoase. Adăugând morcovi în mod ocazional în dieta lor sau cumpărând mâncare pentru pisici care include acest ingredient te vei asigura că pisica ta nu va avea probleme cu vederea odată cu trecerea timpului. Dacă pentru oameni dozele mari de vitamina A ameliorează rapid problemele de vedere și pot chiar să elimine degenerescența maculară sau cataracta, acest lucru nu se aplică și pentru pisici datorită ratei mult mai reduse de conversie a beta-carotenului. Din păcate, dacă pisica ta suferă de cataractă sau glaucom, morcovii rași adăugați în meniul zilnic probabil că nu vor fi un tratament eficient.

 
Digestia pisicilor

Conținutul ridicat de fibre al morcovilor este util pentru digestia pisicilor și previne disconfortul. Adaugă bucăți mici de morcov ras la mâncarea pentru pisici sau dă-i pisicii puțin morcov gătit, iar beneficiile digestive vor fi semnificative.
În concluzie, morcovii nu sunt periculoși pentru pisici, dar trebuie să fii mereu atent la cantitatea consumată de pisica ta și la mărimea bucăților de morcov gătit.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod