Cum reduci anxietatea parentală - 5 lucruri care chiar funcționează

Toți părinții își fac griji pentru copiii lor, însă nu trebuie să lași lucrurile să scape de sub control. Descoperă câteva soluții practice pentru anxietatea parentală.
Din momentul în care se nasc și până la maturitate părinții încearcă tot timpul să facă ce este mai bine pentru copii și să îi protejeze. Încă din primele zile de viață, când bebelușii sunt fragili și necesită o atenție specială, părinții fac totul pentru a-și ajuta copiii. Grijile nu se reduc atunci când copiii devin independenți, merg la școală și își fac noi prieteni. Părinții sunt alături de ei în fiecare etapă cu îmbrățișări, bandaje pentru julituri și multe sfaturi. Deși este normal să-ți faci griji pentru copilul tău, există un punct din care grijile devin o stare constantă. 
„Planificarea, teama pentru siguranța copilului și organizarea întregii zile sunt sentimente normale, însă dacă revii mereu la ele ar putea fi vorba despre anxietate”, explică dr. Rachel Kazez, terapeut familial. Anxietatea parentală se manifestă printr-o grijă excesivă, imposibilitatea de a adormi sau încercarea constantă de a localiza copilul pentru a te asigura că este bine.

 
Iată ce soluții poți utiliza pentru a reduce anxietatea parentală:

 
1. Acceptă faptul că-ți faci griji

Dacă te prefaci că totul este în regulă nu vei face decât să-ți înrăutățești starea.
„Anxietatea se accentuează dacă părinții cred că este în neregulă să spună direct că își fac griji pentru copil. Responsabilitatea față de copil îi face să se îngrijoreze, dar energia folosită pentru a nega această stare nu are efecte benefice”, potrivit dr.
Carrie Krawiec, psihoterapeut. Cel mai bine ar fi să discuți despre felul în care te simți și să încerci să vezi partea bună a lucrurilor. Nu ai cum să neutralizezi stresul complet, dar treptat te vei simți mai bine.

 
2. Evită expresia „ar trebui”

În lupta împotriva anxietății este important să nu ai așteptări nerealiste pentru tine sau copiii tăi. „Nu te gândi ce ar face un părinte perfect, ci concentrează-te pe ce poți face tu acum. Ceea ce ar trebui făcut este doar o situație ipotetică și contează mai mult felul în care acționezi în prezent decât comparația cu un standard mult prea ridicat”, potrivit dr. Krawiec. Pentru a evita acumularea stresului din cauza felului în care crezi că ar trebui să rezolvi lucrurile, specialiștii îți recomandă să folosești o scală de la 1 la 5. Pentru fiecare gând negativ legat de siguranța copiilor trebuie să te gândești la 5 alternative rezonabile pentru a evita riscul perceput.
Anxietatea se va reduce considerabil pentru că deja vei avea soluții, iar gândurile negre vor fi mai ușor de disipat.

 
3. Respiră adânc

Nu este nevoie să acționezi imediat în fiecare situație. Înainte să demarezi o acțiune respiră adânc și gândește-te de ce te-ai îngrijorat și dacă poți face ceva pentru a fi mai relaxat. O scurtă plimbare, un duș sau melodia ta preferată te pot scoate din starea de anxietate. În acest fel vei putea lua decizia potrivită fără să fii sub influența îngrijorării excesive.
„Dacă te simți copleșit de stres, oprește-te din ceea ce faci, mergi într-o încăpere liniștită și respiră adânc timp de 5-10 minute. Vei vedea că lucrurile nu sunt atât de grave și că soluția nu este greu de găsit”, explică dr. Tom Kersting, specialist psihoterapeut.

 
4. Ai încredere în intuiția ta

Niciun părinte nu poate fi criticat pentru că vrea să fie cât mai bine informat. Problema este însă că există o cantitate impresionantă de informații și poate fi greu să te orientezi și să decizi ce îți este de folos și ce trebuie să ignori.
Uneori trebuie să ai încredere în propria intuiție și să iei decizii. 

 
5. Ia o pauză de la rețelele de socializare

Rețelele de socializare pot accentua anxietatea parentală datorită faptului că ajungi să compari situații și reacții ale altor părinți cu ale tale și uneori ți se pare că nu reușești să procedezi la fel de bine. „Nu te lăsa afectat de fotografiile perfecte sau de momentele artistice surprinse în postări. Fiecare părinte trece prin momente de cumpănă sau situații în care nu știe ce trebuie să facă. Este normal și nu trebuie să-ți faci griji din această cauză. Nu a fost creat încă un manual al părintelui perfect. Relaxează-te și petrece mai mult timp alături de copii tăi. Numai în acest fel îi vei cunoaște foarte bine și vei putea să-i protejezi în mod eficient”, potrivit dr. Kersting.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod