Cum să pregătești un copil anxios de începerea școlii

Prima zi de școală se apropie și ai început deja să te gândești la ghiozdane, caiete sau penare? Dacă ai un copil anxios, trebuie să iei măsuri și pentru a te asigura că începe școala cu zâmbetul pe buze.
Indiferent dacă este primul an de școală sau pur și simplu trecerea de la vacanță la ritmul impus de activitatea școlară, copilul tău va avea nevoie de sprijin pentru a se adapta mai ușor. Este important să-l ajuți să facă față acestei schimbări fără să treacă prin stări anxietate, în caz contrar îi va fi greu să se bucure de întâlnirea cu ceilalți colegi. Entuziasmul și plăcerea de a merge la școală contribuie foarte mult la crearea unei abordări pozitive în general. De obicei schimbările îi dau un sentiment de neliniște unui copil anxios și de aceea contează atât de mult măsurile pe care le iei pentru a-l pregăti.
 
Este normal ca la această vârstă copiii să fie uneori încăpățânați și să se opună oricărei schimbări, dar o strategie potrivită îi poate arăta că mersul la școală este foarte interesant și că poate învăța multe lucruri care-i vor fi de folos. Atmosfera din cadrul familiei are un rol esențial în acest proces de tranziție. Tensiunile și emoțiile negative, precum și pedepsele vor determina copilul să fie mult mai rigid și să evite contactul cu lucruri noi.
Dacă, în schimb, i se oferă șansa de a pune întrebări și de a afla mai multe despre lucrurile care îl neliniștesc, va accepta mai ușor această tranziție.

 
Iată cum poți pregăti un copil anxios pentru prima zi de școală:

 
1. Nu îl face să se simtă prost pentru că are emoții

Sentimentele nu sunt niciodată corecte sau greșite, așa că acceptă felul în care se simte copilul. Nu vei avea succes dacă încerci să-i spui că nu are de ce să reacționeze în acest fel, ci ai putea să-i creezi o imagine negativă depre sine. Cel mai bine este să îl asiguri că totul este în regulă și nu este deloc neobișnuit să îi fie teamă.
„Atunci când copilul are emoții nu este indicat să-i spui că sunt complet nefondate și că se agită prea tare. Nu vei face decât să accentuezi neliniștea celui mic, creându-i impresia că este ceva în neregulă cu el pentru că nu reușește să fie doar fericit pentru că începe școala. În schimb, dacă vorbești des cu el și tratezi neliniștea ca pe o stare normală ca oricare alta, copilul îți va spune ceea ce simte și îți va fi mai ușor să-l ajuți să fie calm.
Spune-i că toți copiii au puține emoții înainte de începerea școlii și discutați despre aspectele care îl fac să se îngrijoreze”,
recomandă dr. Maryellen P. Mullin, terapeut specializat în tratamentul anxietății.

 
2. Ajută-l să fie pregătit pentru prima zi de școală

Nu este vorba doar despre alegerea unor haine noi, a ghiozdanului, pixurilor sau a celorlalte provizii, ci de un sprijin la nivel emoțional. Încă de la sfârșitul verii trebuie să te gândești la ce poți face pentru a realiza o modificare de ritm treptată, astfel încât programul de la școală să nu fie o schimbare radicală pentru copil.
„Poți pune în practică programul specific anului școlar chiar înainte de începerea orelor. Obișnuiește copilul să se scoale mai devreme, dar și să meargă la culcare din timp. Fă-i pachete pentru prânz, pe care să le ia în parc, chiar dacă nu merge încă la școală. În acest fel vei avea timp să-ți dai seama ce și-ar dori să aibă drept gustări, în loc să apeleze la alimente nesănătoase. De asemenea, învață-l să-și aleagă în fiecare seară hainele pentru a doua zi, să ia micul dejun și să se spele pe dinți”, spune dr.
Mullin. Odată cu familiarizarea cu acest nou program, copilului îi va intra în reflex ritmul școlii și nu i se va mai părea că trebuie să renunțe la multe lucruri odată cu începerea cursurilor. 

 
3. Ține sub control propria anxietate

„Copiii sunt extrem de inteligenți și vor simți imediat dacă părinții sunt îngrijorați. Nu le explica în detaliu temerile tale sau ce crezi tu că ar putea să nu meargă prea bine în prima zi de școală, ci încurajează-i să-și facă prieteni și să se bucure de fiecare clipă”, recomandă dr. Mullin. În cazul în care îți faci griji este mai util să discuți cu partenerul sau cu prietenii, în loc să accentuezi anxietatea copilului. Dacă simți că trebuie să previi anumite riscuri este suficient să-i explici copilului care sunt măsurile de siguranță și să le exersați împreună. Nu îl încărca și mai mult cu noi emoții negative, ci încearcă să zâmbești cât mai des și să nu fii într-o stare de vigilență continuă.

 
4. Sărbătoriți împreună ziua cea mare

Prima de zi școală este foarte importantă în viața unui copil. Trecerea de la grădiniță la școală marchează o nouă etapă și trebuie să te bucuri de acest eveniment alături de copilul tău.
Chiar dacă este numai începutul unui nou an școlar, contează să remarci ocazia pentru că în următoarele luni școala va fi mediul în care copilul își petrece cel puțin o jumătate din zi.
„După festivitatea de deschidere a anului școlar, fă-ți timp și discută cu cel mic despre ce impresie i-a făcut prima zi de școală. Răspunde-i la întrebări și încurajează-l să-ți spună ce i-a plăcut, precum și lucrurile care nu l-au încântat. Nu considera niciun subiect ca fiind neimportant. Dacă este nesigur ce ar trebui să facă în pauzele dintre ore, gândiți-vă împreună la soluții sau dacă îți spune cu cine i-a plăcut să ia masa dintre colegi, ascultă cu atenție. Contează foarte mult să menții comunicarea și să-i arăți că este foarte important să spună ce simte”, explică dr. Mullin.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod