Cum să-ți ajuți copilul să renunțe la băuturile carbogazoase

Copilului tău îi plac foarte mult sucurile acidulate și nu știi cum să-l obișnuiești cu variante mai sănătoase? Află cum îl poți ajuta să uite de băuturile carbogazoase.
Majoritatea copiilor sunt atrași de culoarea și aroma sucurilor. Odată ce se obișnuiesc să consume des acest tip de băuturi poate fi foarte dificil să revină la apa simplă sau la sucurile naturale. Cu toate acestea, dacă utilizezi o strategie inteligentă vei reduce consumul de sucuri acidulate al copilului, prevenind problemele de sănătate pe termen lung. Băuturile carbogazoase conțin foarte mult zahăr și pot cauza fluctuații ale glicemiei. De asemenea, accentuează deshidratarea și pot cauza amețeală sau stări de oboseală. Cu toate acestea, tocmai conținutul de zahăr îi atrage pe copii, alături de aromele utilizate. De multe ori te poți confrunta cu adevărate crize de furie și încăpățânare dacă vrei să-i interzici copilului să bea sucuri. Din acest motiv este mai bine să apelezi la câteva măsuri folosite de specialiști pentru a evita stresul și emoțiile negative. Ca și adult probabil că ai conștientizat deja de ce trebuie să ocolești sau să consumi mai rar sucuri acidulate, dar nu este ușor pentru copilul tău.
La această vârstă nu este la fel de interesat de regulile unei alimentații sănătoase, dar, dacă transformi meniul zilnic într-o experiență distractivă, va deveni mult mai receptiv la sfaturile tale. Cazurile de obezitate în rândul copiilor sunt tot mai des întâlnite, iar un consum frecvent de sucuri crește foarte mult riscul de diabet de tip 2, așa că este indicat să acționezi rapid pentru a te asigura că sănătatea copilului tău nu este periclitată.
Zahărul creează dependență, deci nu te aștepta să reușești în doar câteva zile. Dacă ești perseverent copilul va înțelege treptat de ce ar trebui să aleagă alternativele sănătoase.

 
Iată cum trebuie să procedezi pentru a-ți ajuta copilul să renunțe la băuturile carbogazoase:

 
1. Explică-i pe înțelesul lui

Dacă vrei să consume alimente sănătoase și să evite sucurile, trebuie să-i explici motivele. Folosește un limbaj adecvat vârstei și dă-i mereu exemple practice. În acest fel nu se va plictisi și va putea să aplice tot ceea ce îi explici.
Nu purta discuții categorice, în cadrul cărora copilul nu are drept la replică. Încearcă să fii flexibil și arată-i că înțelegi că sucul are un gust bun, dar explică-i în paralel și cât de periculos este pentru sănătate. Asigură-l că există și alte alternative sănătoase cu un gust cel puțin la fel de bun.

 
2. Extinde alegerile sănătoase la nivelul întregii familii

Dacă vrei să ai succes când îi propui copilului să renunțe la sucuri, trebuie ca și tu, partenerul tău și restul familiei să faceți aceleași alegeri sănătoase. În niciun caz nu poți bea suc în fața copilului, iar apoi să-i spui că el nu are voie. Va avea impresia ca este pedepsit și cresc șansele să bea suc pe ascuns, la școală sau când iese cu prietenii. Dacă toți membrii familiei renunță la băuturile carbogazoase, copilul nu se va simți exclus și va urma exemplul celorlalți. În timp, acest lucru se va transforma într-o obișnuință și nu va mai fi tentat de sucuri. De asemenea, atunci când mergeți împreună la restaurant, nu comanda suc, ci alege ceai, limonadă, apă simplă ori suc natural de fructe pentru a-i demonstra că există alternative sănătoase.

 
3. Dezobișnuiește-l treptat

Specialiștii nu îți recomandă să-i provoci un șoc copilului făcând să dispară sucurile de la o zi la alta. Nu goli frigiderul și nu impune o interdicție imediată.
Chiar dacă a înțeles ce i-ai explicat, copilului nu-i va fi deloc ușor să excludă complet sucul din dietă. Lipsa zahărului l-ar putea face să fie mai obosit sau să fie nervos, dacă era obișnuit să bea des suc de tip cola, care conține cafeină. Potrivit studiilor de specialitate copii care încep să renunțe treptat la sucuri au mai mult succes în eliminarea acestui tip de băuturi din meniul zilnic pe termen lung. La început, propune-i să bea suc doar la prânz sau seara și lasă-l pe copil să aleagă masa pe care o preferă. Dacă poate face propriile alegeri va putea să se adapteze mai ușor schimbării din meniu.

 
4. Înlocuiește sucul

În prima etapă de reducere a consumului de sucuri acidulate oferă-i copilului sucuri naturale de fructe. Acestea nu au zahăr sau alte ingrediente artificiale. Nu alege varianta dietetică a sucurilor acidulate pentru că nu este mai sănătoasă, ci conține îndulcitori care periclitează sănătatea și predispun la obezitate. După 2-3 săptămâni, încearcă să obișnuiești copilul cu un gust mai puțin dulce.
De fiecare dată când cere suc dă-i un pahar de apă plată cu felii de lămâie sau lime. Poți varia gustul folosind frunze proaspete de mentă sau cuburi de pepene galben. 

 
5. Sărbătoriți noua dietă

De fiecare dată când observi că a reușit să ocolească sucul acidulat arată-i copilului că te bucuri și că este foarte important să continue. Din când în când îi poți oferi un mic premiu, spre exemplu îl poți lăsa să aleagă unde mergeți la cină sau ce vrea să mânânce la micul dejun în weekend.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod