Cum se schimba barbatii dupa ce devin tati

Cum se schimbă bărbații după ce devin tați. Explicațiile oameniilor de știință

Stări de spirit alternante, modificări hormonale, stres și numeroase schimbări prin care trece corpul. Toate aceste lucruri sunt trăite de femei în timpul sarcinii și nașterii.
Tații nu sunt afectați din punct de fizic de venirea pe lume a unui copil pentru că, bineînțeles, nu sunt ei cei nevoiți să nască. Cu toate acestea, studiile au arătat că și bărbații sunt afectați la nivel hormonal și fizic de venirea pe lume a unui copil. În mod clar nu la fel de mult precum mamele, dar modificările sunt reale și îi pot schimba la nivel comportamental și emoțional. Iată care sunt aceste transformări, potrivit oamenilor de știință:

Nivelul testosteronului scade

Testosteronul este hormonul masculin responsabil în special pentru dezvoltarea funcției reproductive în cazul bărbaților și cel care controlează apetitul sexual. Studiile au arătat că bărbații cu un nivel mai ridicat de testosteron sunt mai atrăgători pentru femei. Se pare, însă, că nivelul testosteronului scade în cazul proaspeților tătici cu până la 34%. Cercetătorii sunt de părere că această schimbare poate fi explicată de faptul că imediat după ce devin părinți, bărbații își concentrează atenția asupra familiei.
Este un „truc” folosit de natură pentru a se asigura că noul tată se concentrează asupra îngrijirii copilului nou-născut și rezistă tentației de a căuta o altă parteneră. De asemenea, nivelul scăzut de testosteron îi face pe tați să se implice mai mult în îngrijirea bebelușului și în activitățile casnice necesare pentru creșterea copilului.

Nivelul oxitocinei crește

Oamenii de știință au studiat legătura dintre implicarea noilor tați în activități legate de creșterea copilului și nivelul lor hormonal. Au ajuns astfel la o concluzie interesantă. Tații care se joacă cu copiii lor au un nivel mai ridicat de oxitocină în sânge, comparativ cu tații care sunt mai puțin implicați în creșterea copiilor. Oxitocina este hormonul responsabil pentru relaxare, afecțiune, emoții pozitive și atașamentul față de alte persoane. Este un hormon care crește în mod natural în cazul mamelor în timpul travaliului și după naștere.

Apar modificări la nivelul creierului

În cadrul unui studiu, cercetătorii au analizat prin RMN 16 bărbați care urmau să devină tați.
Oamenii de știință au descoperit că la nivelul creierului, bărbații care urmează să devină tați trec prin aceleași modificări ca și proaspetele mămici. Zonele creierului responsabile pentru atașament, empatie și capacitatea de comunicare cu un copil conțineau mai multă materie cenușie și materie albă între săptămânile 12 și 16 de sarcină decât aveau la început. Cercetătorii consideră că aceste schimbări structurale la nivelul creierului demonstrează faptul că viitorii tați dezvoltă aptitudinile necesare pentru a fi părinți în timp ce partenerele lor sunt însărcinate. Medicii sunt de părere că această modificare are rolul de a asigura faptul că bărbații se atașează de copiii lor nou-născuți chiar dacă nu îi poartă în pântece și nu nasc. Fără astfel de modificări cerebrale și hormonale, bărbații ar fi fost indiferenți față de nașterea propriului copil, ceea ce ar fi scăzut drastic șansele de supraviețuire ale acestuia.

Și bărbații pot suferi de depresie postpartum

Depresia postpartum este cauzată de schimbările hormonale prin care trece corpul unei femei în timpul sarcinii și nașterii.
Și schimbarea radicală a stilului de viață după apariția pe lume a unui copil are un rol important. Printre simptomele depresiei postnatale se numără tristețea accentuată, anxietatea, senzația de neputință sau irascibilitatea. Cercetătorii consideră că depresia postnatală nu afectează doar proaspetele mămici. Studiile au arătat că aproximativ 10% dintre bărbați se pot confrunta cu depresie postpartum. Motivul ar putea fi scăderea nivelului de testosteron în cazul proaspeților tătici, menționată mai sus. „Un nivel mai scăzut de testosteron poate contribui la instalarea unei stări letargice și scăderea interesului pentru activități considerate de obicei plăcute, acestea fiind simptome caracteristice depresiei”, spune Darby Saxbe, profesor de psihologie în cadrul Universității Carolina de Sud din Statele Unite, potrivit brightside.me.
De asemenea, a fost descoperită o altă asociere interesantă. Femeile ale căror parteneri au un nivel mai scăzut de testosteron după nașterea unui copil au raportat mai puține simptome ale depresiei postpartum.
Care este motivul? Se pare că un nivel mai mic al testosteronului în cazul taților îi face pe aceștia să fie mai implicați în creșterea copilului și să acorde mai mult suport emoțional partenerei. Iar acest comportament scade riscul de depresie postpartum în cazul mamelor.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod