Dieta vegetariană la copii - Cum se dezvoltă copiii dacă nu consumă carne?

Dieta vegetariană te poate ajuta să elimini kilogramele în plus, dar este sănătoasă și pentru copii? Află părerea specialiștilor.
Discuțiile legate de proteinele consumate nu apar de obicei decât dacă o persoană spune că urmează dieta vegetariană sau vegană. Dacă înainte variantele de produse fără carne erau mai dificil de găsit, astăzi poți comanda oriunde pizza vegetariană, paste cu legume, salate sau chiar prăjituri fără ingrediente de origine animală. Pe măsură ce popularitatea meniului vegetarian crește există mai multe opțiuni care înlocuiesc alimentele tradiționale. Ceea ce era până acum o excepție de la meniul unui restaurant sau trebuia să comanzi special eliminarea anumitor ingrediente, s-a transformat într-o alegere disponibilă în orice moment. Între 2012 și 2016, numărul de vegetarieni a crescut cu 2,5 milioane. Există numeroase motive pentru această decizie, pornind de la remodelarea siluetei, până la prevenirea ridurilor sau eliminarea acneei, însă nu este clar dacă o asemenea alegere este indicată și pentru copii.

 
Dieta vegetariană periclitează sănătatea copiilor?

Nu, potrivit Academiei de Nutriție din S.U.A. Experții consideră că un meniu vegetarian planificat cu mare atenție poate fi alegerea optimă și în cazul copiilor.
 
„Unele persoane consideră că opțiunile vegetariene pun copiii în pericol, când de fapt obezitatea este factorul major de risc.
Nu trebuie să ne centrăm criticile asupra sursei proteinelor, ci să avem o imagine de ansamblu, iar o dietă vegetariană poate asigura necesarul de vitamine și minerale la orice vârstă, de la naștere până dincolo de vârsta de 90 de ani”
, explică dr. Amber Sewell-Green, specialist nutriționist.
 
„Nimeni nu este foarte preocupat de sursa proteinelor din meniu până în momentul în care persoana dezvăluie că este vegetariană. În ciuda prejudecăților, atât adulții, cât și copiii, își pot întruni necesarul de proteine prin consumul de leguminoase, tofu, nuci și cereale integrale”, potrivit dr. Sewell-Green.
 
În urma studiilor realizate s-a constatat că problemele de sănătate ale copiilor apar în primul rând în cadrul dietelor mai drastice, cum este fructarianismul. Ca regulă generală, copiii care respectă o dietă vegetariană au un risc mult mai scăzut de obezitate și, în același timp, învață să facă alegeri alimentare mai sănătoase. 
„Dacă au urmat aceste reguli de la o vârstă fragedă, vor consuma mai multe fibre și vitamine și la vârsta adultă și nu vor fi la fel de tentați de alimente de tip fast food, de chips-uri sau gogoși.
Adulții care nu au avut niciun fel de restricții alimentare în copilărie se adaptează mult mai greu dietelor și sunt mai predispuși la excesele alimentare”
, potrivit dr. Kate Marsh, specialist nutriționist din Australia.
 
Părinții care aleg dieta vegetariană pentru copiii lor pot deveni obiectul criticilor și al comentariilor negative, ceea ce le poate afecta încrederea de sine. „Adesea văd părinți care le asigură copiilor lor un meniu vegetarian sănătos, dar renunță pentru că nu pot face față criticilor constante. Trebuie să înlăturăm ideea generală că nevoile nutriționale ale copiilor nu pot fi întrunite decât prin consumul de produse animale”, spune dr. Marsh.
 
Astfel, dieta poate avea succes dacă este planificată cu rigurozitate. Nutrienții-cheie precum fierul, vitamina B12, viamina D și acizii grași de tip Omega-3 nu trebuie trecuți cu vederea. Principala problemă legată de sursele vegetale de proteine și fier, cum sunt fasolea și lintea, este că au și foarte multe fibre, iar copii nu mănâncă o cantitate suficientă tocmai pentru că sunt foarte consistente.
De aceea trebuie să incluzi o varietate de surse de proteine în meniul zilnic, de exemplu unt de arahide sau migdale, tofu și cereale integrale, în special fulgii de ovăz. Quinoa ar trebui să facă parte din cel puțin o masă a zilei pentru că are un conținut mai ridicat de fier.
 
Prelucrarea optimă a fierului se realizează numai dacă dieta include și o cantitate suficientă de vitamina C. Astfel, copiii au nevoie de minimum 50mg de vitamina C (echivalentul unei portocale sau al unui kiwi) pentru a crește absorbția fierului din alimentele consumate cu până la 80%.
Nu este dificil să întrunești necesarul de calciu dacă produsele lactate fac parte din meniul tău, însă pentru varianta vegană nu poți pur și simplu să renunți la ele și să presupui că laptele de cocos este  suficient. „Copii care nu consumă produse lactate trebuie să bea lapte de soia care are calciu adăugat. De asemenea, tofu, migdalele, broccoli și smochinele uscate sunt surse bune de calciu”, explică dr.
Sewell-Green.
 
În ceea ce privește acizii grași de tip Omega-3 nucile, semințele de in și de chia sunt variantele crocante care fortifică imunitatea și previn afecțiunile cardiovasculare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod