Cum a schimbat jocul de-a v-ați ascunselea tehnologia de fabricare a frigiderelor

Cu toții avem un frigider acasă. E un electrocasnic fără de care nicio locuință nu poate fi considerată completă. Păstrarea alimentelor proaspete pentru mai mult timp a fost mereu o chestiune care i-a preocupat pe oameni, iar inventarea frigiderelor a fost soluția cea mai practică pe care a găsit-o omenirea.
Și pentru că toți avem un astfel de aparat electrocasnic în casă, știm că deschiderea ușii acestuia se face cu ușurință, la fel ca și închiderea sa. Totul, grație ușii magnetice, care izolează ermetic frigiderul, pentru ca frigul să nu scape din interiorul său.

Dar nu a fost întotdeauna așa. Până la jumătatea deceniului șase al secolului trecut, iar în unele părți ale lumii, precum România chiar până mai recent, se construiau frigidere cu uși care se deschideau și închideau cu un mâner tip clanță. Când ușa era închisă, frigiderul era închis ermetic.

Pe măsură ce frigiderele au devenit electrocasnice tot mai accesibile și tot mai populare, tot mai multă lume și-a utilat locuințele cu ele, ceea ce a dus, însă, la un efect secundar de tristă amintire. Tot mai mulți copii rămâneau blocați în interiorul acestor frigidere, unde se băgau atunci când se jucau de-a v-ați ascunselea. Dacă părinții nu erau prin preajmă sau nu observau la timp lipsa copiilor, se întâmpla, destul de frecvent ca acești copii să moară asfixiați sau, în cel mai fericit caz, să sufere un șoc hipotermic.

Știați că ușile de la frigidere sunt astăzi magnetice pentru că aceasta a fost soluția adoptată atunci pentru ca cei mici să nu mai rămână blocați înăuntru? Ei, bine, în 1956, în Statele Unite s-a adoptat o lege care cerea producătorilor de frigidere să găsească soluții pentru ca ușile acestor aparate electrocasnice să poată fi închise ermetic fără ca ușa să rămână blocată din interior. Soluția ușilor magnetice, care pot fi deschise fără efort prea mare chiar și dinăuntru a fost găsită de cei de la General Electric. Dar, cum era vorba de o chestiune care trebuia adoptată de toți producătorii, fiind o chestiune de siguranță, patentul invenției a fost deblocat pentru a fi folosit de toți fabricanții de frigidere.

În SUA, 31 octombrie a fost data limită până la care fabricanții mai aveau voie să vândă frigidere fără acest sistem de închidere a ușilor. Cei care nu respectau noua reglementare erau amendați cu sume și de până la jumătate de milion de dolari, o sumă enormă pentru acea vreme.

Din acea perioadă a devenit un standard ca ușile de frigidere să se închidă magnetic. Mai întâi, în SUA, apoi, treptat, în tot restul lumii. Astăzi, acest lucru ni se pare banal și de la sine înțeles, dar atunci măsura a salvat multe vieți. Problema era că multe familii nu și-au permis să schimbe imediat frigiderul, astfel că, până pe la jumătatea anilor 70 încă se mai găseau frigidere cu închiderea veche, cu clanță. Ceea ce a făcut ca numărul accidentelor de acest tip, în care erau implicați copiii, să mai crească încă.

În ziua de azi, au revenit la modă frigiderele cu design retro, care au mânere în formă de clanță, conform acelor vremuri. Din fericire, acestea doar arată retro, întrucât beneficiază de tehnologia zilelor noastre, atât în ceea ce privește performanța, cât și în privința sistemului de închidere a ușilor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod