Cultivarea cartofilor mov, una dintre cele mai profitabile afaceri agricole din România


Cultivarea cartofilor mov este una dintre cele mai profitabile afaceri din agricultură. Cartoful violet are proprietăți nutriționale și beneficii pentru sănătate sporite față de cel galben sau roșu, iar preparatele, colorate inedit, se găsesc în meniurile restaurantelor de lux. Iată ce presupune realizarea unei plantații de cartofi mov și ce profituri poate aduce.

Cultivarea cartofilor mov. Planta și proprietățile ei

 
Cartoful mov este originar tot din America de Sud, unde se cultivă și la altitudini de peste 2.000 de metri.
A fost adus în Europa odată cu celelalte soiuri și era cunoscut și cultivat în Franța secolului al 19-lea pentru calitățile sale.

Își datorează culoarea conținutului ridicat de antociani, pigmenți cu proprietăți antioxidante întâlniți și la fructele de pădure, rodie sau varză roșie. Printre beneficiile pentru sănătate care li se atribuie sunt prevenirea dezvoltării celulelor canceroase, scăderea tensiunii arteriale și reducerea greutății corporale, având mai puține calorii.

Și gustul este diferit, asemănându-se cu cel al castanelor.

 
În ceea ce privește plantarea cartofului mov, aceasta nu este cu nimic diferită de cea care se realizează pentru alte soiuri.
Fiind plantați în mod tradițional la altitudini atât de mari, cartofii mov sunt mai sensibili la căldură, însă mai rezistenți la brumă.

Cultivarea cartofilor mov. Investiție și profit

Bucureșteanul Alexandru Colceriu a înființat prima sa cultură de cartof mov în comuna Colibași, județul Giurgiu.

Pentru a înființa o cultură de cartofi mov pe o suprafață de un hectar, un fermier are nevoie de circa 3 – 4 tone de cartof de sămânță, costul ridicându-se la aproape 9.000 de euro.

„Sămânța costă între 2,50 – 3,50 euro pe kilogram.
Mie, pentru suprafața mea de 2,5 hectare, îmi trebuie cam 9 tone de cartof de sămânță, ceea ce înseamnă că îngrop la propriu, și la figurat, circa 10.000 de euro la o însămânțare”, afirmă fermierul. Citește în continuare...


Recomandă acest articol:

Facebook Twitter

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod