De ce variază greutatea corporală pe parcursul zilei - 15 motive

Te cântărești de mai multe ori pe zi și niciodată nu îți arată același număr? Este perfect normal! Află de ce variază greutatea corporală în timpul zilei!

De ce variază greutatea corporală pe parcursul zilei - 15 motive


Regimul alimentar

Echilibrul dintre energia care intră (prin intermediul mâncării) și cea care iese (energia pe care o consumi) este motivul pentru care greutatea variază de-a lungul unei zile. Dacă acumulezi mai multă energie decât consumi, vei lua în greutate, uneori instantaneu. Și poate fi dificil să scapi de greutatea acumulată. Ca să pierzi 1 kilogram, echilibrul dintre aport și consum ar trebui să fie zilnic cu 500 de calorii mai mare în dreptul consumului.


Cum să te cântărești

Nu poți să te urci pur și simplu pe cântar și să te aștepți la o măsurătoare corectă de fiecare dată. Procesul de cântărire este influențat de podeaua pe care stă cântarul (trebuie să fie o suprafață dură), felul în care stai (greutatea să fie egal distribuită pe fiecare picior) și de hainele pe care le porți sau nu. Schimbarea acestor factori va determina variații ale numerelor afișate pe ecranul cântarului.


Tipul de cântar pe care îl folosești

Este cunoscut faptul că cifrele de pe cântarul din biroul doctorului nu se potrivesc cu cele de pe cântarul de acasă. Cântarele diferă între ele.
De obicei, cântarele electronice au o acuratețe mai mare. Indiferent de tipul pe care îl folosești, asigură-te că indică 0 înainte de a te urca pe el.


Când să te cântărești

Cel mai bun moment este dimineața pentru că organismul este odihnit și nici nu ai apucat să mânînci sau să bei. Așteaptă-te ca valoarea indicată de cântar după o masă copioasă să fie mai mare.


Activitate fizică

Unii sportivi pot pierde până la 6-10% din greutatea corporală după un singur antrenament (cea mai mare pierdere se realizează prin transpirație). Dar nu este un lucru neobișnuit să pierzi până la 1 kg după un antrenament intens la sală.


Starea de sănătate

Starea de slăbiciune și boliile pot aduce variații importante ale greutății corporale. Cancerul, diabetul, atacul de cord și chiar și banala răceală pot avea efecte asupra greutății. Dacă nu ai poftă de mâncare sau au retenție de apă, se va vedea într-o parte sau alta a scalei cântarului. Dacă observi schimbări neașteptate în privința greutății corporale, comunică acest lucru doctorului tău.


Medicamentele

Multe medicamente, printre care antiinflamatoarele, antihistaminice și opiaceele pot produce o scădere bruscă în greutate. Alte medicamente, cum sunt insulina, antidepresivele și unele medicamente pentru epileptici pot determina o creștere rapidă în greutate.
Întrebă întotdeauna doctorul despre efectele adverse pe care medicamentele prescrise le pot avea, indiferent dacă sunt sau nu cu rețetă.


Prea multă apă

Un sfert de litru de apă cântărește aproape 1 kg. Dacă o bei și nu faci exerciții, se va vedea imediat pe cântar. Asta nu înseamnă că trebuie să nu mai bei apă. Pe termen lung, apa, mai ales dacă o bei în loc de băuturi răcoritoare carbogazoase, te poate ajuta să pierzi în greutate.


Prea puțină apă

Corpul omenesc conține între 55-75% apă. Dacă cobori sub nivelul minim natural, efectele adverse, cum sunt durerile de cap sau pielea uscată, nu vor întârzia să apară. Dacă aportul de apă este foarte scăzut, este posibil să apară episoade de incoerență. Și de pierderi bruște în greutate. Dacă nu bei suficientă apă ca să o înlocuiești pe cea consumată de organism în timpul zilei, cântarul nu va întârzia să ți-o arate.


Cafeaua zilnică

Studiile au arătat că o cană de cafea pe zi te poate ajuta să-și menții greutatea corporală constantă. Cofeina îți poate reduce apetitul și poate să ardă câteva calorii. Dar, ai grijă: O băutură grasă, bogată în calorii, poate înclina balanța cântarului în direcția pe care nu ți-o dorești.


Sarea

O dietă bogată în sare nu este bună pentru inimă. De asemenea, poate determina retenția apei în organism.
Ceea ce duce la creșterea greutății corporale. În plus, oamenii care au dietă cu un conținut mare de sare sunt înclinați să consume mai multe alimente procesate și gustări nesănătoase. Acestea sunt pline de grăsimi și calorii și pot determina o creștere rapidă a greutății corporale.


Pauzele de toaletă sau absența lor

Greutatea ta este influențată și de cât de des mergi la toaletă. Dacă mânânci o masă copiosă și nu mergi la toaletă se va vedea. Și dacă bei prea mult se va vedea pe cântar, dacă nu mergi la toaletă. La polul opus, diareea poate aduce cu sine deshidratarea și pierderea în greutate.


Somnul

Unele studii au analizat influența somnului și a absenței lui asupra greutății corporale. De exemplu, după o noapte nedormită te vei simți mai înfometat decât de obicei. Acest lucru te poate face să mănânci mai mult, ceea ce poate duce la o modificare semnificativă a greutății pe parcursul acelei zile.


Vârsta

Probabil că nu te-ai uitat la cântar în ziua în care ai împlinit 30 de ani sau 40 sau 50. Dar, pe măsură ce înaintăm în vârstă, cei mai mulți dintre noi luăm în greutate în mod natural (devenim mai puțin activi sau suferim unele transformări, cum este menopauza).
După vârsta de 60 de ani, apetitul poate să înceapă să scadă (poate îți este mai greu să mesteci mâncarea sau ești bolnav sau deprimat). Acești factori pot contribui la pierderea în greutate.


Sănătatea emoțională

Dacă te cântărești de mai multe ori pe zi, vei observa că de fiecare dată apar schimbări. Nu te îngrijora prea tare. Privește partea bună, ete un mijloc foarte bun pentru a monitoriza variațiile de greutate.  
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod