6 alimente care modifică gustul

De ce oare grepfrutul și sarea merg împreună, dar iaurtul și ciocolata nu se potrivesc deloc? Descoperă ce alimente pot schimba gustul și care sunt combinațiile benefice.
Există alimente care influențează gustul și de multe ori poți crede că rețeta este diferită, când de fapt nu ai realizat combinația ideală pentru a obține savoarea pe care ți-o dorești. Diferiții compuși din cadrul alimentelor reacționează atunci când sunt consumați alături de anumite alimente și pot modifica felul în care percepi aromele.

 
Iată care sunt alimentele care pot schimba gustul:

 
1. Anghinarele îndulcesc apa

Conțin cinarină, substanță care activează papilele gustative și creează senzația de dulce. Dacă bei apă imediat după ce ai consumat un preparat care conține anghinare, moleculele de cinarină sunt îndepărtare rapid de pe receptorii din cavitatea bucală. Această acțiune de clătire exercitată prin înghițirea apei creează instant gustul de dulce, deși nu este decât o savoare „fantomă”.

 
2. Iaurtul anulează aroma specială a ciocolatei

Aciditatea iaurtului, cu un pH de 4, nu se potrivește cu gustul unei tablete de ciocolată. În momentul în care compușii de ciocolată sunt expuși mediului acid creat de iaurt se dizolvă, iar cremoasa ciocolată nu va mai avea deloc o savoare aparte.
Același lucru se va întâmpla și dacă mănânci o pătrățică de ciocolată exact după ce ai consumat o porție de iaurt. Efectul în acest caz este puțin mai redus deoarece acțiunea salivei minimizează efectul iaurtului, dar vei avea sentimentul că tableta nu are deloc gustul care îți place. Înainte să dai vina pe ciocolată sau să verifici termenul de valabilitate gândește-te cât timp a trecut de când ai mâncat iaurt.

 
3. Sarea elimină amăreala grepfrutului

Deși gestul instinctiv este să adaugi zahăr când mănânci grepfrut, de fapt nu va deveni mai dulce decât dacă folosești sare. Acest fruct are atât compuși amărui, cât și dulci. Sarea va bloca elementele care creează gustul amărui și în acest mod vei percepe rapid gustul dulce al grepfrutului.

 
4. Semințele de pin creează un gust metalic

Este un efect secundar binecunoscut al acestor semințe, care se regăsesc în sosul pesto și în multe salate. Unele persoane pot simți un gust metalic timp de 12-48 de ore după ce au consumat un preparat care conține semințe de pin.
Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar această reacție se poate declanșa inclusiv în cazul celor care au consumat deja semințe de pin de mai multe ori fără nicio problemă. 
Nu este o reacție alergică și nu indică mucegăirea sau alterarea semințelor în alt mod. Nu contează nici măcar mărimea porției, având în vedere că acest tip de reacție a fost semnalat inclusiv în cazul consumului a 2g de semințe de pin. Potrivit specialiștilor, este posibil ca zahărul să declanșeze acest gust prin favorizarea gustului amărui din semințe. Este indicat să-i semnalezi medicului dacă ai simțit acest gust metalic, dar nu este un motiv de îngrijorare.

 
5. Vinegreta face vinul să pară prea dulce

Este destul de dificil să combini o salată care conține vinegretă cu un pahar de vin. Problema este că papilele gustative se adaptează gustului acru din vinegretă, iar după ce o consumi nu vei detecta decât un gust și mai acru decât al dressingului.
Majoritatea sortimentelor de vin sunt create formând un echilibru între dulce și acru, însă dacă ai consumat salată cu vinegretă nu vei simți decât o parte din gustul vinului și ți s-ar putea părea că este mult prea dulce.

 
6. Stevia declanșează gustul amar

Este vorba despre stevia rebaudiana, îndulcitorul fără calorii. Deși este adevărat că te poate ajuta să-ți remodelezi silueta, trebuie să fii pregătit și pentru niște modificări ale gustului. Papilele gustative reacționează diferit în prezența acestui îndulcitor, față de consumul de zahăr. Dacă zahărul stimulează numai receptorii gustului dulce din cavitatea bucală, stevia stimulează atât receptorii gustului dulce, cât și pe cei specifici gustului amărui. Astfel, dacă o folosești prea mult este posibil să îți rămână un gust amar la finalul ceștii de cafea sau ceai.
Nu se știe exact cât timp va persista gustul amar, dar până când nu dispare nu este recomandat să bei încă o ceașcă folosind stevia pentru că nu vei face decât să accentuezi efectul.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod