7 alimente despre care nu știai că au gluten

Ocolești pastele, pâinea albă, produsele de patiserie sau covrigeii, dar simptomele neplăcute persistă? Există alimente despre care nu știai că au gluten și le-ai putea consuma zilnic.
Foarte multe persoane decid să ocolească glutenul. Fie că este vorba doar despre un disconfort digestiv sau despre boala celiacă, glutenul este în topul ingredientelor evitate atât la restaurant, cât și în cadrul rețetelor preparate acasă. Chiar și în cazurile în care nu este o necesitate, ci o modificare a stilului de viață, eliminarea glutenului ar putea îmbuntăți digestia, prevenind balonarea sau crampele abdominale. 

 
Dar ce este glutenul?

Potrivit Fundației pentru Boala Celiacă glutenul este termenul utilizat pentru a desemna proteinele provenite din grâu, secară, orz și plantele de triticale, un hibrid de grâu și secară. În ciuda unor concepții eronate, hrișca nu conține gluten.
Indiferent dacă ai o sensibilitate la gluten sau ești alergic, efectele negative se intensifică pe măsură ce consumi cantități ridicate din aceste ingrediente, iar contaminarea altor ingrediente pe care le credeai sigure crește riscul de a te simți rău fără să înțelegi de ce.
Nu trebuie să intri în panică și să consideri că nu poți consuma decât ceea ce ai preparat acasă, însă este esențial să recunoști tipurile de alimente despre care nu știai că au gluten.
Dacă obiectivul tău este să eviți glutenul nu va trebui să renunți definitiv la sandvișuri, bomboane sau plăcinte, ci trebuie să înveți să citești etichetele cu atenție. În loc să te plictisești când adopți dieta fără gluten, găsește alimentele care sunt surse ascunse de gluten, astfel încât să te simți mereu bine și să ai energie pentru toate activitățile care îți plac. Acestea se pot ascunde chiar în frigiderul tău sau în cămară și nu vei bănui că îți sabotezi dieta deoarece conținutul de gluten nu este evident.

 
Iată principalele alimente despre care nu știai că au gluten:

 
1. Sosul de soia

Poate credeai că este un ingredient sigur, dar în majoritatea cazurilor sosul de soia conține gluten. Rețeta obișnuită de sos include boabe de soia și grâu, dar dacă vei căuta cu atenție ai putea găsi câteva variante de sos de soia fără gluten.
Citește indicațiile de pe sticlă și nu cumpăra decât un produs care menționează clar că nu conține gluten. Dacă pentru rețetele de acasă poți să alegi cu grijă sosul de soia, atunci când mergi la restaurant ar fi mai bine să-l eviți complet pentru că majoritatea restaurantelor folosesc sosul clasic, cu grâu.

 
2. Carnea procesată

Aparent carnea nu ar trebui să aibă nevoie de gluten, dar această regulă nu se aplică și în cazul cărnii procesate. La prima vedere ar trebui să fie doar carne aromată tăiată felii subțiri, dar realitatea este că rețeta include adesea proteine din grâu pentru a îmbunătăți gustul și textura produsului final. Astfel, dacă nu vezi o mențiune clară că produsul nu conține gluten, cel mai bine ar fi să nu-l cumperi.

 
3. Pudra de curry

Potrivit specialiștilor, pudra de curry conține adesea gluten adăugat de producător pentru a se asigura că textura condimentului este cea potrivită, iar aroma se va evidenția în cadrul preparatelor la care este utilizată. Dacă vrei să eviți digestia lentă sau simptomele mai grave cel mai bine este să nu folosești deloc acest ingredient când gătești acasă, iar la restaurant să încerci să afli lista de ingrediente a preparatelor pe care le consumi, mai ales dacă este vorba despre bucătăria cu specific indian.

 
4. Sosul pentru friptură de la magazin

Vrei să faci un grătar și sosurile de pe rafturi îți intensifică apetitul? Ar fi bine să verifici cu atenție ce conțin pentru că majoritatea sosurilor de la supermarket sunt realizate folosind o bază din gluten sau amidon. Citește lista de ingrediente, iar la restaurant alege carnea fragedă și aromată rumenită la grătar, fără sos, cu o garnitură de legume fierte la aburi.

 
5. Whisky

Conținutul de gluten din whisky încă este obiectul dezbaterilor. Deși în cea mai recentă campanie pentru tratarea bolii celiace se susține că procesul de distilare neutralizează efectele adverse ale glutenului, această băutură are la origine cereale care conțin gluten și este indicat să fii precaut în ceea ce privește cantitățile consumate.

 
6. Murăturile

Chiar dacă murăturile simple nu conțin gluten, pot fi păstrate în oțet de malț, care este un produs obținut din orz. Nu este distilat, deci efectele negative ar putea apărea dacă vei consuma murături fără să verifici ingredientele.
Alege murăturile preparate în saramură sau oțet distilat și le vei putea savura fără să-ți faci griji.

 
7. Guma de mestecat

Intuitiv ai putea considera că guma nu are cum să conțină gluten, însă unele mărci folosesc ingrediente pe bază de gluten pentru a fabrica guma sau pur și simplu nu testează conținutul de gluten al gumei de mestecat. Alege o gumă care nu conține gluten pentru a evita simptomele neplăcute.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod