Adevărul despre cofeină și câtă cafea poți să bei pe zi

Tocmai a fost publicată cea mai extinsă analiză asupra consumului de cafea, după ce în Statele Unite a apărut un anunț conform căruia “cea mai puternică cafea“ este acum disponibilă în comerț, sub denumirea Black Insomnia. Pentru că este la îndemâna oricui și intens popularizată, cafeaua nu ne mai trezește întrebări prea des, în afară de “când e gata?“
Concentrația de cofeină din cafea este tot mai mare în produsele americane, unde nu se conservă ritualurile legate de cafea ca în Europa, unde italienescul ristretto este și va rămâne între anumiți parametri, fără prea multe modificări. Însă în acest timp, în America apare un al doilea produs care deschide competiția la capitolul cofeină, care se numește Death Wish. Popularizate sub garanția că te vor transforma într-o eroină, cafelele super concentrate nu sunt poate cea mai bună idee, sau nu fără a inspecta terenul un pic înainte. 
 
Cofeina apare inițial în frunzele și în semințele de cafea pe post de ierbicid și insecticid.
Este folosită în maternități pentru a revigora bebelușii cu probleme respiratorii. Se poate administra intravenos pentru a induce crize. Dar faptul că este folosită atât de răspândit nu înseamnă că nu există o limită zilnică recomandată. În cazul adulților, este vorba de 400 miligrame de cafea pe zi, ceea ce înseamnă în jur de 4 cești de cafea. Atenție! Fără trișat! Nu discutăm de espresso dublu ca despre o cafea la filtru, doar pentru că încape în aceeași ceașcă. 
 
Cafeaua este poate cea mai bună parte a zilei și a dimineții, poate cel mai cinstit motiv pentru care ne trezim din pat și migrăm încet încet spre bucătărie.
Asta nu înseamnă că trebuie să exagerăm, mai ales pe perioada în care suntem gravide, de pildă. Atunci nu ar trebui să depășim 300 miligrame de cofeină pe zi. Problema atunci când exagerăm cu cofeina și noi, și bărbații deopotrivă, este că interacționează negativ și cu sistemul nervos și cu metabolismul nostru. Niveluri crescute de cofeină sunt puse în legătură cu depresia, disforia (senzația de nefericire generală), anxietatea, hipertensiunea, proporții de spermă cu ADN-ul “defect“.
 
Moda studiilor care dovedesc încontinuu diverse teorii este din ce în ce mai populară.
Însă este necesară puțină precauție, din cauză că aceste studii sunt comandate și ele de niște producători și corporații, care le sponsorizează. Nu-i așa că cel mai sănătos este să fii ponderată și să îți asculți corpul, așa cum a funcționat lumea până să înceapă oamenii să facă studii? Până la urmă, chit că vorbim de 400 de miligrame, mai multe sau mai puține, știm și noi că nu e în regulă să ajungem să bem mai mult de două cafele pe zi, dintre care prima este cea de dimineață, iar a doua, mai mică, merge după-amiază, când ne ajunge oboseala.
Nu uita, cafeaua în exces favorizează celulita!


adnana-costandache
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod