Cât de sănătos este fisticul?

Poți găsi fisticul peste tot, de la magazinele din aeroport la magazinele cu alimente sănătoase. Însă este oare fisticul la fel de sănătos precum crede toată lumea? Iată ce spun experții!

Îți place fisticul? Iată cât de sănătos este acesta!


Fisticul conține vitamine, minerale și substanțe nutritive, inclusiv beta-caroten, fosfor, vitamina B6, tiamină, potasiu, magneziu și fibre. În comparație cu alte nuci, are și un conținut bogat de carotenoide, un tip de antioxidant care ajută la reducerea riscului bolilor cronice și stimulează sănătatea inimii.

Poți mânca mult fistic într-o singură porție, care este reprezentată de 49 astfel de nuci. În comparație cu alte nuci, este vorba de foarte multe astfel de nuci într-o singură porție de 30 de grame. 

Fisticul crud și cel prăjit conțin o cantitate mare de grăsimi: aproximativ 13 grame, ceea ce reprezintă 17% din totalul zilnic recomandat.
Dar cea mai mare parte este reprezentată de grăsimi mononesaturate, un tip sănătos care poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului. Fisticul este, de asemenea, o bună sursă de proteine, o porție conținând aproximativ 6 grame.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale fisticului?


Nu poți da greș când vine vorba de nuci. Toate nucile sunt sănătoase, deoarece sunt o sursă perfectă de proteine pe bază de plante, fibre și grăsimi sănătoase mononesaturate și polinesaturate. Studiile strict pe aceste componente ar sugera că nucile și semințele de toate soiurile pot îmbunătăți sănătatea.

Dar fisticul, mai mult decât alte nuci, poate ajuta și la reducerea tensiunii arteriale.
Acest lucru se datorează acizilor grași mononesaturați, fitosterolilor (compușii din nuci care ajută la scăderea colesterolulu) și conținutului ridicat de fibre. De asemenea, fisticul conține și luteină, beta-caroten și tocoferon, care pot reduce inflamația sistemică. Alte cercetări constată că fisticul poate acționa ca un prebiotic sau ca un aliment pentru bacteriile intestinale. 

Care este cel mai sănătos mod de a mânca fisticul?


Ca în cazul tuturor gustărilor crocante și sărate, îți poate fi destul de greu să reziști fisticului. Mâncatul acestuia direct din coajă te poate ajuta să menții controlul porțiilor.
Atunci când trebuie să scoți fisticul din coajă este nevoie de timp și efort, iar acest lucru încetinește procesul mâncării. În comparație cu alte gustări pe care le poți lua în geantă, cum ar fi bomboanele sau chipsurile, fisticul oferă un echilibru de proteine, grăsimi sănătoase și unele fibre pentru o gustare mai nutritivă.

Pe lângă calitatea de gustare, fisticul poate reprezenta o modalitate colorată și distractivă de a adăuga aromă la alimente. Poți adăuga în pesto, în pâine, în salate pentru un mix delicios. Din moment ce grăsimile nesaturate care se regăsesc în fistic se pot strica de-a lungul timpului dacă sunt lăsate la temperatura camerei, cel mai bine este să ții fisticul în frigider sau în congelator.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod