Ce și-ar dori un avocado să știi?

Gama variată de culori și arome pe care ți-o oferă fructele te face să remarci rapid lucrul pe care îl au în comun: gustul dulce. Te invităm să descoperi povestea pe care ar vrea să ți-o dezvăluie un avocado, dacă ar putea.
Probabil percepi fiecare avocado ca pe o „bombă” de grăsimi pentru minte și inimă, dar există multe alte lucruri pe care trebuie să le afli despre acest fruct.

 
Ce vrea să-ți spună un avocado (din perspectiva fructului)

Deși rudele mele, celelalte fructe, îți șoptesc promisiuni dulci și tentante și te conving adesea să cedezi în fața miezului lor zemos și aromat, oferta lor nu este neapărat mai utilă decât a mea. Înțeleg de ce îți este greu să te uiți în altă parte. Carbohidrații simpli reprezintă cea mai rapidă metodă pentru a obține un plus de energie, dar cum rămâne cu mine? Ei bine, și eu pot deveni irezistibil, dar nu prin dulceață, ci datorită savorii cremoase create prin conținutul ridicat de grăsimi.
Deși la un moment dat toată lumea ocolea grăsimile, considerându-le cauza îngrășării și a colesterolului ridicat, astăzi am de câștigat tocmai pentru că ofer grăsimi sănătoase și asigur vindecarea organismului.
Mă poți adăuga la o salată sau ca piure pentru a obține guacamole, iar fiecare zi va părea una destinată răsfățurilor culinare pentru că eu mă asigur că nu ți se face foame tot timpul și nu simți nevoia să mănânci prăjituri.
Fiecare fruct de avocado conține 30g de grăsimi, dintre care 20g sunt reprezentate de grăsimi mononesaturate, care cresc nivelul colesterolului „bun” și reduc riscul de boli cardiace. Pot fi și soluția care te ajută să slăbești pentru că îți ofer multe fibre și reduc apetitul imediat.

 
Ce este bun pentru inimă și stomac este util și pentru minte

Oamenii de știință au descoperit recent că persoanele de peste 50 de ani care aleg să mă includă în cadrul unei mese principale în fiecare zi, timp de cel puțin 6 luni, au funcții cognitive ameliorate. Acest efect benefic se datorează cantității ridicate de luteină pe care o furnizez. Este adevărat că poți regăsi acest nutrient și în frunzele verzi pentru salată, poate chiar în cantități mai mari, dar tot pe mine ar trebui să mă alegi pentru că grăsimile mononesaturate pe care ți le ofer favorizează absorbția optimă a luteinei și transportul acestui nutrient spre creier.

 
Pe măsură ce experții au evidențiat efectele pozitive ale grăsimilor, dorința lor a devenit și alegerea ta

Dacă în 1985 se consumau 2.000 de tone de avocado la nivel mondial, se preconizează că în 2019 se va ajunge la 25.000 de tone de avocado, care se vor integra în meniul tuturor adulților. Sunt extrem de popular în bucătărie, dar rețetele din care fac parte diferă în funcție de țară.
În Brazilia m-am obișnuit să fiu inclus într-un piure cu lapte condensat, smântână și suc de lime. În Indonezia sunt transformat într-un shake delicios, care conține și sirop de ciocolată, iar în Maroc sunt mixat la blender cu lapte, zahăr și apă din flori de portocal.

 
Deși oamenii mă adoră, nu sunt prima specie care m-a degustat

Chiar dacă știu că oamenii sunt încântați de gustul special pe care îl ofer, cu multe milenii în urmă au existat și alte animale care puteau să digere inclusiv sâmburele meu. Au trăit în sudul Mexicului, zona de unde provin eu și în America Centrală și au făcut parte din categoria numită megafaună de oamenii de știință. Cercetătorii nu știu cu exactitate care dintre acele animale m-au mâncat, dar precis că nu păream decât de mărimea unei alune pentru ele. De fapt, lor le datorez și răspândirea mea spre alte regiuni ale lumii. După 13.000 de ani, atunci când au apărut oamenii și au vânat animalele care mă consumau, aș fi putut să dispar foarte ușor, dar din fericire și ei au fost atrași de gustul meu aparte.
Chiar dacă sistemul digestiv al oamenilor nu poate prelucra sâmburele meu, este foarte simplu de îndepărtat și am reușit să mă extind și mai mult datorită răspândirii sâmburilor neutilizați de oameni.
Odată ce s-a dezvoltat agricultura au apărut mai multe specii de avocado, existând varietăți pentru toate gusturile. 

 
Dacă mă cumperi înainte să fiu copt, păstrează-mă într-o pungă de hârtie

Nu va fi nevoie decât de câteva zile pentru a vedea că sunt deja copt. De asemenea, poți să mă pui lângă un măr sau o banană pentru a grăbi procesul de coacere. Mă poți testa apăsând ușor, iar dacă simți că unele zone sunt puțin moi este cazul să mă consumi cât mai curând sau să mă pui la frigider.

 
Un ultim avertisment

Fii foarte prudent când scoți sâmburele, după ce m-ai tăiat pe jumătate. Dacă încerci să-l împingi cu un cuțit lama ți s-ar putea înfinge în palmă. Medicii au raportat tot mai multe cazuri de acest tip, așa că te rog să fii atent. Reputația mea că sunt util, gustos și sănătos nu se potrivește deloc cu un număr ridicat de accidentări. Poftă bună!
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod