Ceapă albă sau roșie? Care este mai sănătoasă?

Îți plac amândouă, însă nu știi care dintre ele aduce mai multe beneficii pentru corp? Să alegi ceapa albă sau roșie?
Atunci când vine vorba despre ceapă, avem multe opțiuni la îndemână: roșie, galbenă, albă sau verde. Însă întrebarea este care dintre ele este cea mai sănătoasă?

Toate tipurile de ceapă sunt considerate a fi superalimente, cu un pronunțat efect antioxidant, anticancerigen, antiviral și antibacterian. De asemenea, conțin foarte mulți nutrienți și compuși benefici pentru organism. Cei mai mulți oameni consideră că diferențele sunt date doar de culoarea și gustul fiecărei varietăți de ceapă dar, examinând diferențele nutriționale dintre ceapa roșie și cea albă, vom constata că ceapa roșie are mai multe beneficii nutriționale decât cea albă.

Ceapa roșie are o pronunțată culoare purpurie și, cel mai adesea, este folosită crudă, în salate, sosuri sau sandvișuri.
Ceapa albă are un gust mai puțin pronunțat, iar culoarea sa este foarte deschisă.

Ambele varietăți de ceapă au un indice glicemic scăzut (10) și asigură 10% din necesarul zilnic de vitamina C și de calciu.

Deși ceapa albă conține cu 0.5 % mai multe fibre și o cantitate mai mare de sulf, ceapa roșie o depășește în ceea ce privește alti nutrienți importanți pentru organism. Ceapa roșie este de asemenea un puternic agent anticancerigen și are proprietăți anticoagulante. În plus, ceapa roșie conține mai puțin zahăr decât ceapa albă. 


Proprietăți antioxidante

Ceapa roșie are cel mai mare conținut de substanțe antioxidante din familia cepei. Are mai mulți flavonoizi decât ceapa albă, iar ceapa galbenă se află la jumătatea clasamentului, între cea roșie și cea albă.
Ceapa roșie conține între 415 și 1917 mg de flavonoizi, în comparație cu ceapa albă care conține între 270 și 1187 mg. Unul dintre cei mai importanți flavonoizi din ceapa roșie este quercetina, foarte important în lupta împotriva radicalilor liberi din organism. 

Ceapa roșie este foarte bogată în antocianine, de unde vine și culoarea purpurie.  Studiile au arătat faptul că ceapa roșie conține cel puțin 25 de antocianine diferite.


Proprietăți anticancerigene

Datorită cantității mari de antioxidanți, ceapa roșie oferă o protecție mai bună împotriva cancerului decât ceapa albă sau cea galbenă. Quercetina și alicina prezente în ceapa roșie contribuie la reducerea inflamațiilor, fiind foarte eficiente în prevenția și lupta împotriva cancerului.
Studiile au arătat că un consum regulat de ceapă contribuie la scăderea riscului de cancer la stomac, laringe, esofag și ovarian. Conform unui studiu, riscul de cancer stomacal scade cu până la 50% dacă se consumă zilnic o jumătate de ceapă roșie.


Efect anticoagulant

Ambele soiuri de ceapă au proprietăți anticoagulante, dar ceapa roșie este mai eficientă în reducerea vâscozității sângelui datorită cantității mai mari de flavonoizi pe care o conține.


Cum să intensifici efectele benefice ale cepei roșii?


Nivelul de flavonoizi este mai mare în straturile exterioare ale cepei. Așadar, nu risipi aceste straturi atunci când cureți ceapa. Potrivit unui studiu, în primele două straturi exterioare sunt prezenți peste 75% dintre antioxidanți și antocianine.

Asigură-te că mănânci suficient de multă ceapă.
Pentru un adult este recomandat un consum de 3 cepe într-o săptămână, pentru o protecție eficientă împotriva cancerului. Pentru a beneficia la maxim de toți nutrienții, include în dietă toate tipurile de ceapă dar asigură-te că mânânci cel puțin o ceapă roșie pe săptămână.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod