Copilul tău mănâncă prea multă sare? 6 simptome caracteristice

Consumul frecvent de alimente cu un conținut ridicat de sodiu în copilărie poate avea efecte negative pe termen lung. Fii atent la felul în care se simte copilul tău pentru a-ți da seama dacă este posibil să mănânce prea multă sare și cum îl poți ajuta să revină la gustul natural.
Știai că aproximativ 50% dintre copiii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani consumă cu 60% peste necesarul zilnic de sare? „Chiar dacă ții solnița departe de copil există foarte multe preparate care pot cauza această depășire, de exemplu pizza, pâinea, carnea afumată, șunca presată, burgerii, chips-urile, pastele, supele instant și diferite batoane pe bază de cereale”, spune dr. Craig Peters, urolog pediatru.
Deși puțină sare este esențială pentru realizarea funcțiilor mușchilor, menținerea unui echilibru optim de fluide și transmiterea impulsurilor de la creier spre diferite țesuturi, prea multă va favoriza afecțiunile cronice pe termen lung.
„Este responsabilitatea părinților să modifice dieta copiilor pentru a reveni la un meniu sănătos, dar este mult mai simplu să previi decât să tratezi, așa că ar fi bine să-ți obișnuiești copilul cu gusturile naturale de la o vârstă fragedă.
În acest mod nu va prefera de la început alimentele foarte sărate și va învăța să le consume cu moderație”
, explică dr. Alison Mitzner, medic pediatru din New York.

 
Iată care sunt semnele că meniul copilului tău conține prea multă sare:

 
1. Setea excesivă

„Sodiul se combină cu lichidele, iar dacă se consumă mai multă sare va fi atrasă mai multă apă. În cazul în care copilului tău îi este sete tot timpul, nu este foarte cald afară și nici nu este integrat în activități sportive solicitante ar fi bine să evaluezi cât de mult sodiu conține dieta celui mic. Nu uita să iei în calcul alimentele procesate, gustările de la școală și băuturile pe care le alege. Băuturile sportive, de exemplu, vor include o cantitate considerabilă de sodiu”, potrivit dr.
Mitzner.

 
2. Îi este poftă de alimente sărate

„Este adevărat că sarea intensifică aroma diferitelor produse, așa că nu trebuie să fii surprins dacă pungile de chips-uri devin mai atractive pentru copil decât feliile de morcov. Învață-l să folosească diferite condimente și ierburi aromatice pentru a îmbunătăți gustul preparatelor naturale și să adauge mărar sau pătrunjel în loc de sare la omlete”, recomandă dr. May Loo, profesor de la Stanford.

 
3. Tensiunea mare

7% dintre copiii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani au un nivel prea ridicat al tensiunii arteriale sau chiar hipertensiune. „La fel ca și în cazul adulților, hipertensiunea la copii nu are simptome clare, însă riscul de afecțiuni cardiovasculare va crește semnificativ ca urmare a îngroșării vaselor de sânge.
Este recomandat ca medicul pediatru să verifice tensiunea copilului o dată pe an începând cu vârsta de 3 ani”
, spune dr. Loo.

 
4. Urina închisă la culoare

Deși pot exista mai multe cauze ale urinei închise la culoare excesul de sodiu se află pe listă. „Urina de un galben închis sau cu un miros puternic este un semnal de avertizare cu privire la consumul de sodiu pentru persoanele de toate vârstele, inclusiv copiii. Dacă nu ești sigur mai bine cere-i medicului pediatru să facă analiza urinei celui mic”, recomandă dr. Peters.

 
5. Mâncatul des în oraș

Deși mesele luate la restaurant sau la fast food pot economisi mult timp, conținutul lor nutrițional nu va fi deloc benefic pentru copilul tău. „Limitează mesele luate în oraș la cel mult una la 2 săptămâni și alege, dacă este posibil, un restaurant care detaliază conținutul nutritiv al fiecărui preparat din meniu.
De asemenea, poți cere chelnerului să nu se adauge deloc sare la preparatele comandate”
, spune dr. Loo.

 
6. Creșterea în greutate în lipsa dulciurilor sau a grăsimilor

„Părinții sunt adesea mai atenți la grăsimi și dulciuri pentru a preveni creșterea în greutate a copilului, dar obezitatea infantilă este legată și de consumul de sare. Kilogramele în exces sunt în legătură directă cu hipertensiunea arterială și afecțiunile cardiovasculare”, spune dr. Loo.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod