Cum afectează cafeina migrenele, boala Alzheimer și sarcina?

Cercetătorii oferă o perspectivă nouă asupra ingredientului controversat. Află ce efect are cafeina asupra memoriei, tensiunii arteriale, slăbirii sau stării de amețeală.
Cafeina se află în centrul multor dezbateri, fiind uneori promovată ca un ingredient benefic pentru organism, iar alteori asociată cu riscuri semnificative. Noile cercetări au clarificat efectele acestei substanțe, astfel încât să poți lua decizia potrivită pentru tine.

 
Iată ce impact poate avea cafeina asupra organismului:

 
1. Dacă nu ai dormit bine

Te ajută: Cafeina combate amețeala și ameliorează timpii de reacție ai creierului. Blochează temporar adenozina, substanța care provoacă starea de oboseală. „Dacă nu ai reușit să dormi cele 7-8 ore recomandate organismul va avea un nivel ridicat de adenozină când te scoli a doua zi. O doză de cafeină va neutraliza această substanță și te va ajuta să nu mai fi somnoros. Dacă, totuși, bei des cafea în fiecare zi este posibil să ai nevoie de o doză mai mare decât de obicei pentru a obține energia de care ai nevoie după o noapte de somn agitat.
Pe măsură ce toleranța crește creierul va mări numărul de receptori pentru adenozină și vei avea nevoie de un plus de cafeină pentru a neutraliza receptorii suplimentari”
, spune dr. Timothy Roehrs, somnolog de la Spitalul Henry Ford din Detroit.

 
2. Dacă îți este greu să te concentrezi

Te ajută: „Persoanele care nu consumă cafeină vor deveni mult mai atente și vor prelua rapid informații noi, în timp ce se focalizează pe obiectivele pe care le au de atins de îndată ce primesc o doză de cafeină. Vor realiza eficient sarcini repetitive cum ar fi redactarea documentelor și nu se vor plictisi la fel de repede. Numărul de greșeli va scădea considerabil, iar productivitatea va crește”, spune dr. Laura Juliano, psiholog din Washington.

 
3. Dacă vrei să realizezi antrenamente intense

Te ajută: „Cafeina crește rezistența fizică, mai ales dacă este vorba despre alergat. Efectul pozitiv este mai redus pentru exercițiile de ridicare a greutăților sau sprint, dar oricum te ajută să reziști mai mult.
De asemenea, stimulează corpul să ardă mai multe calorii provenite din țesutul adipos, în loc să atace rezervele de carbohidrați situate la nivelul mușchilor. Dacă musculatura își epuizează rezerva de carbohidrați vei obosi foarte repede, de aceea este indicat să folosești aceste băuturi pentru a crește intensitatea antrenamentelor fără să ai parte de epuizare”
, spune dr. Matthew Gania, profesor la Universitatea din Arkansas.

 
4. Dacă ai un risc ridicat de Alzheimer

Te ajută: Studiile realizate pe animale au arătat că un consum frecvent de cafeină previne declinul funcției de memorare și elimină depunerile de beta-amiloid, proteina de la nivelul creierului care declanșează afecțiunea. În cadrul cercetărilor efectuate asupra oamenilor s-a demonstrat că 400mg de cafeină la nivel de zi reduc cu 55% riscul de leziuni cerebrale asociate cu demența și previn declinul funcțiilor cognitive.

 
5. Dacă ai migrene

Te ajută: În momentul în care se declanșează durerea de cap vasele de sânge de la nivelul creierului se lărgesc. Cafeina le contractă, fiind un analgezic ușor.

 
6. Dacă ești însărcinată

Îți poate face rău: Specialiștii le recomandă femeilor însărcinate și celor care vor să aibă un copil să nu consume peste 200mg de cafeină zilnic pentru a evita efectele negative asupra fertilității și asupra dezvoltării fătului.

 
7. Dacă vrei să slăbești

Are un efect neutru: Foarte multe companii adaugă cafeină la pastilele de slăbit pentru că se consideră că poate accelera viteza metabolismului pentru o perioadă scurtă de timp, dar „nu există dovezi clare că ajută la eliminarea mai rapidă a excesului de kilograme și nici nu este utilă pentru menținerea greutății atinse”, spune dr. Ganio.

 
8. Dacă ai hipertensiune

Are un efect neutru: Deși persoanele care consumă cafeină prezintă o ușoară creștere a tensiunii pe termen scurt, consumul de băuturi care includ această substanță pe termen lung nu arată un efect negativ. „Nu s-a identificat o legătură directă între consumul de cafea și declanșarea hipertensiunii arteriale”, spune dr.
Ganio.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod