Cum să faci terci de ovăz la cuptor fără rețetă

În diminețile reci de toamnă o porție de terci de ovăz îți poate aduce din nou zâmbetul și căldura. Descoperă cum să-l prepari la cuptor chiar și fără rețetă.
Dacă nu iei micul dejun prea des poate fi și din cauză că nu consumi ceva delicios. Poate fulgii de cereale cu lapte nu sunt suficient de aromați pentru a-ți începe ziua, însă terciul crocant la cuptor ar putea să rezolve această problemă. Îți va fi mult mai ușor să lași în urmă căldura din pături dacă micul dejun este exact pe gustul tău. În plus, dacă faci terci de ovăz vei economisi foarte mult timp și vei avea multă energie de la începutul zilei.
Dacă nu ai încercat până acum este momentul să incluzi acest preparat în rețetele tale. Are o textură asemănătoare cu granola, dar și cu fulgii simpli, cremoși, de ovăz și este foarte consistent. Terciul de ovăz la cuptor se prepară combinând fructe, ovăz integral, nuci și condimente, iar la final se adaugă lichid și ou pentru a obține o crustă crocantă și aurie. Este la fel de bun imediat ce îl scoți din cuptor, dar și când îl încălzești a doua zi. Sau chiar dacă îl tai felii și decizi să-l prăjești pentru un gust și mai crocant.
Avantajul terciului este că nu are un set fix de ingrediente, ci îl poți adapta ușor preferințelor tale.
Nu trebuie decât să reții că trebuie să pui părți egale de ingrediente uscate, umede și fructe, un ou și îndulcitor.

 
Iată cum poți obține terci de ovăz delicios de fiecare dată:

 
1. Alege ingredientele uscate

Vei porni de la ovăz integral, ca bază a întregii rețete. Dacă vrei să obții o cantitate suplimentară de proteine poți adăuga nuci, semințe și miez de nucă de cocos. Calculează aproximativ 50g de ovăz de persoană și asigură-te că ovăzul reprezintă ¾ din cantitatea de ingrediente uscate. Cel mai ușor este să începi cu 2 căni de ingrediente uscate și să reglezi treptat cantitatea celorlalte ingrediente în funcție de acest gramaj. Amestecă ingredientele uscate cu niște condimente precum scorțișoara, nucșoara, cardamomul sau șofranul. Alege ce îți place mai mult și finalizează cu puțină sare de mare.

 
2. Mixează ingredientele umede

Ai nevoie de o cantitate egală de ingrediente umede, comparativ cu cele uscate. Pentru a obține un terci de ovăz cremos folosește lapte cu puțin unt topit și esență de vanilie.
Nu trebuie neapărat să alegi laptele de vacă. Laptele de ovăz, de orez, de soia, de migdale sau de cocos sunt opțiuni la fel de gustoase. În cazul în care vrei să eviți laptele de orice tip poți prepara terciul și folosind doar apă, un amestec de iaurt de cocos și apă, piure de mere cu apă sau chiar ceaiul tău preferat. Pentru un gust mai complex folosește și ulei de măsline, de rapiță sau de cocos. Dacă vrei să reduci conținutul de grăsimi poți renunța la aceste ingrediente.
Esența de vanilie este ideală pentru a completa gustul ovăzului, dar poți alege și suc de citrice, rom sau extract de migdale. În zilele în care vrei un gust cu totul special poți încerca să adaugi coniac sau whisky. În momentul în care ai aceeași cantitate de ingrediente umede ca și cele uscate poți adăuga și un ou. Nu calcula oul ca făcând parte din amestecul de ingrediente umede.

 
3. Îndulcește amestecul

După ce ai mixat ingredientele umede cu cele uscate și ai adăugat un ou este momentul pentru ceva dulce. Potrivit specialiștilor un îndulcitor lichid este mai eficient decât zahărul obișnuit pentru că se armonizează rapid cu restul ingredientelor.
Siropul de arțar sau cel de agave, precum și mierea sunt opțiunile ideale. Nu ai nevoie decât de 2-3 linguri de îndulcitor. De obicei este mai bine să pui mai puțin și să adaugi când servești terciul decât să obții un gust mult prea dulce care nu te atrage deloc.

 
4. Pune terciul în tavă, cu fructe la bază

După ce ai amestecat toate ingredientele unge o tavă cu ulei sau unt și pune un strat uniform de felii de fructe (mango, zmeură, pepene, piersici, papaya, mere, pere, căpșuni). Dacă vrei să obții un terci foarte crocant folosește un vas cu diametru mai mare, iar dacă vrei un terci mai moale alege un vas mic pentru a păstra ingredientele fragede și a evita uscarea lor. Poți folosi orice combinație de fructe proaspete sau congelate și dacă vrei un terci mai dulce adaugă și stafide sau curmale. Cantitatea de fructe trebuie să fie egală cu gramajul ingredientelor uscate și umede.

 
5. Rumenește terciul

După ce ai realizat stratul de fructe adaugă ingredientele uscate, apoi pe cele umede, fără să amesteci. Lasă la cuptor la foc mediu 30-45 de minute, până când terciul capătă o nuanță maroniu-aurie.
Servește simplu sau cu puțin iaurt sau frișcă. Dacă îți place mai mult terciul rece îl poți lăsa în frigider și l-ai putea combina cu înghețată după ce se răcește. Poate fi păstrat la frigider 5-7 zile, într-un recipient acoperit cu folie alimentară.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod