Cum să păstrezi făina: ghid complet

În ultimii ani au devenit disponibile tot mai multe sortimente de făină, iar gama de rețete este mult mai vastă decât în trecut. Descoperă cum să păstrezi făina, în funcție de produsul ales.
Dacă în trecut întâlneai în primul rând făina albă pe rafturile magazinelor, acum ai la dispoziție varietăți realizate din nuci, semințe sau cereale integrale. Dacă știi cum să păstrezi făina poți fi din ce în ce mai creativă atunci când pregătești rețete speciale. Este esențial să știi cum să conservi calitățile produsului pentru a preveni savoarea neplăcută a preparatelor, precum și riscurile pentru sănătate. 

 
Iată cum să păstrezi făina, în funcție de tipul de produs pe care l-ai selectat:

 
1. Făina rafinată, albă

În cadrului procesului de producție sunt eliminate coaja externă a cerealelor și tărâțele, iar conținutul nutritiv scade drastic pentru făina albă. Din moment ce nu conține o cantitate ridicată de grăsimi, făina rafinată ține mai mult timp decât celelalte sortimente, însă nu este benefică pentru organism. În lipsa fibrelor și a celorlalte vitamine din cerealele integrale, făina albă afectează negativ glicemia și favorizează îngrășarea.
De obicei nu trebuie să-ți faci probleme dacă ai cumpărat făină albă, dar nu ai avut deloc timp să gătești.
Are un termen de valabilitate destul de lung, între 1 și 2 ani. Este indicat să o păstrezi într-un loc răcoros și uscat. Datorită conținutului redus de grăsimi făina rafinată nu râncezește ușor, dar dacă se întâmplă acest lucru, va avea și un miros neplăcut, astfel încât vei remarca modificarea proprietăților produsului.

 
2. Cum să păstrezi făina integrală

Acest tip de făină conține germenii boabelor de cereale și un procent mai ridicat de grăsimi, precum și o doză suplimentară de vitamine și minerale. În momentul în care deschizi pachetul de făină integrală și grăsimile din componența ei iau contact cu aerul, crește riscul de oxidare, care în timp poate cauza râncezirea.
Din această categorie de făină fac parte: făina de spelta, de grâu integral, de quinoa, de amarant, de teff, de orz, de kamut, hrișcă, ovăz și secară. Specialiștii îți recomandă să păstrezi făina integrală în congelator, dar dacă este plin cu legume, înghețată sau aluaturi, încearcă și frigiderul.
Temperatura camerei este ultima opțiune și nu trebuie să ții făina integrală în cămară decât maximum 2 săptămâni, până îți reorganizezi frigiderul sau congelatorul. Dacă este păstrată la congelator va putea fi utilizată timp de 8-10 luni, iar în frigider până la 5 luni.
În cazul în care nu ești sigură dacă făina și-a păstrat calitățile, ghidează-te după miros. Dacă miroase asemănător cu guma de șters ori cauciucul, este momentul să o arunci și să cumperi alt pachet. Făina integrală care nu mai poate fi utilizată pentru gătit poate fi presărată în grădină pentru a elimina buruienile.

 
3. Făina de nuci, semințe sau de cocos

La fel ca și făina integrală, aceste sortimente conțin o cantitate importantă de nutrienți și fibre, iar proporția de grăsimi este mai ridicată. Astfel, procesul de oxidare este mult mai rapid și aceste sortimente pot râncezi în scurt timp dacă nu sunt păstrate la temperatura adecvată.
Din această categorie fac parte: făina de migdale, de alune de pădure, de cocos, de semințe de in și de cânepă.
Acest tip de produse trebuie păstrat încă din momentul cumpărării la frigider sau în congelator. După ce deschizi pachetul cel mai bine este să muți făina la congelator permanent. În congelator va putea fi utilizată până la 12 luni, iar în frigider maximum 4 luni. Trebuie să aibă un miros dulceag, asemănător cu al nucilor. Dacă are un gust amar trebuie să o arunci și să cumperi un nou pachet.

 
Alte sfaturi utile

De fiecare dată când mergi la cumpărături nu alege decât o cantitate de făină de care ai nevoie în următoarea perioadă. Nu face provizii pentru că făina ar putea râncezi și va trebui să o arunci. Potrivit specialiștilor, trebuie neapărat să o păstrezi în recipiente etanșe pentru că, în caz contrar, contactul cu aerul va favoriza râncezirea, acumularea particulelor de mucegai și atacul insectelor dăunătoare. Cea mai rapidă soluție sunt borcanele din plastic sau sticlă, cu gramaje adecvate.
Alege de fiecare dată recipiente pătrate pentru că ocupă cu 25% mai puțin spațiu decât cele rotunde.
În momentele în care ți se pare că frigiderul tău este prea mic este indicat să analizezi și ce formă au cutiile sau borcanele pe care le folosești.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod