De ce trebuie să speli întotdeauna fructul de avocado

Fructul de avocado se numără printre alimentele preferate ale oamenilor. Dar știai că trebuie să îl speli înainte de a-l curăța? Acesta este sfatul specialiștilor, care au constatat că agenții patogeni pot fi transmiși de la coajă la pulpa comestibilă din interior, atunci când cureți fructul. Iată ce se întâmplă dacă nu speli fructul de avocado înainte de a-l curăța și tăia!

Ce se întâmplă dacă nu speli bine fructul de avocado înainte de a-l curăța?


Ca parte a unei inițiative de a împiedica mâncarea contaminată să ajungă la consumatori, specialiștii din Statele Unite au colectat mai mult de 1.500 de probe de avocado pe o perioadă de 18 luni, între 2014 și 2016, pentru a determina prevalența a două tipuri de bacterii care pot provoca infecții potențial grave - salmonella și listeria monocytogenes.

Aproximativ 70% dintre probele de avocado colectate au fost importate în țară, în timp ce restul au fost cultivate intern. Specialiștii au testat prevalența salmonellei și a listeriei pe coaja fructului de avocado, precum și pe pulpă, adică partea comestibilă a fructelor.
Rezultatele au arătat că 12 din 1615 de eșantioane (0,74%) conțineau salmonella pe coajă. Specialiștii au testat, de asemenea, 361 de probe de avocado pentru listeria monocytogenes pe coajă, găsind agentul patogen la 64 sau 17,73% dintre fructe. Au testat apoi 1.254 de fructe de avocado pentru listeria din pulpă, toate fructele importate (3 la număr) conținând bacteria.

Este important de reținut că ultimul raport nu a analizat concentrațiile de agenți patogeni din aceste probe. În cazul adulților sănătoși, nivelurile scăzute de expunere la bacteria listeria nu au tendința de a provoca boli grave.
Cu toate acestea, persoanele cu un risc crescut - femeile însărcinate, oamenii în vârstă și persoanele cu sistemul imunitar slăbit - ar putea fi vulnerabile la cantitățile mici ale acestui agent patogen. Infecția cu listeria poate duce la listerioză, care afectează în jur de 1.600 de oameni în fiecare an în Statele Unite, ceea ce duce la 260 de decese.

Simptomele variază, dar pot include cefalee, confuzie, pierderea echilibrului, convulsii, febră și dureri musculare. Infecția este deosebit de periculoasă pentru femeile gravide, deoarece poate duce la avort spontan, la naștere a unui copil mort, travaliu prematur sau afecțiuni care amenință viața copilului.
Deși nu au existat focare de listeria corelate cu un consum de avocado, tulpinile pe care le-au detectat cercetătorii sunt foarte asemănătoare cu cele găsite în cazul persoanelor contaminate. Cu toate acestea, fructul de avocado este responsabil pentru câteva focare de infecții cu salmonella și bacteria E. coli.

Pentru a reduce riscul de infecții cauzate de consumul de avocado, este recomandat să speli bine fructul cu apă în prealabil, chiar dacă intenționezi să cureți coaja mai întâi. Acest lucru te ajută să te asiguri că murdăria și bacteriile nu sunt transferate de la cuțit la fruct.
În plus, este recomandat și să cureți coaja de avocado cu o periuță înainte de a usca fructul cu un prosop curat de hârtie. A fost început și un studiu extins privind prevalența listeriei și a salmonellei în produsele cu avocado, cum ar fi guacamole.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod