Diferența dintre orezul brun și orezul alb

Lumea se îndreaptă din ce în ce mai mult către un stil de viață sănătos, iar orezul alb este privit ca un dușman. Autenticitatea și factorii de nutriție ai orezului alb au fost și încă sunt puși la îndoială în întreaga lume. Multe persoane aleg orezul brun. Însă știi care este diferența dintre orezul brun și orezul alb?

Care este diferența dintre orezul brun și orezul alb?


Densitatea nutrițională


O cană cu orez brun conține de două ori cantitatea de fosfor și mangan pe care o are orezul alb. De asemenea, conține de două ori și jumătate cantitatea de fier, de trei ori vitamina B3, de patru ori vitamina B1 și de zece ori vitamina B6, în comparație cu orezul alb. Doar o porție de orez brun atinge aproximativ 80% din doza zilnică recomandată de mangan. Acest mineral este esențial în formarea colesterolului bun și a energiei.
Chiar dacă diferența este una destul de mică, orezul brun conține mai multe calorii în comparație cu orezul alb. Un bol cu orez brun conține aproximativ 216 calorii, pe lângă cele 206 ale orezului alb. Însă orezul brun vine la pachet și cu acidul fitic. Acest anti-nutrient este cunoscut pentru efectul său asupra absorbției minerale, care afectează de fapt absorbția mineralelor esențiale precum fierul, manganul, potasiul și magneziul. 

Indicele glicemic


Orezul brun are un indice glicemic scăzut, ceea ce îl transformă într-o alegere mai bună pentru persoanele cu diabet zaharat. Un studiu efectuat cu ajutorul unui eșantion de asiatici supraponderali a concluzionat că cei care au consumat mai mult orez brun decât orez alb au reușit să scadă nivelul glucozei din sânge, ducând și la o reducere a rezistenței la insulină.
Însă aceste diferențe se pot schimba în funcție de orezul brun sau alb pe care îl compari. Orezul brun și orezul alb basmati au cam același nivel al indicelui glicemic.

Slăbit


Orezul brun este considerat a fi o opțiune mai sănătoasă pentru persoanele care vor să scape de câteva kilograme. Acest soi de orez conține multe vitamine esențiale, minerale, grăsimi sănătoase, precum și proteine. De asemenea, are un conținut impresionant de fibre, care stimulează tranzitul intestinal, contribuind astfel la scăderea în greutate.
În plus, orezul brun este cunoscut și pentru faptul că îmbunătățește bacteriile intestinale sănătoase. Principala problemă a orezului brun este faptul că este greu de digerat. Și faptul că acidul fitic interferează cu absorbția minerală adecvată. Deci nu există nicio garanție că vei beneficia de toate substanțele nutritive promise.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod