Meniul pentru fortificarea microbiomului

Până nu demult, durerile cronice și inflamațiile erau considerate ceva inevitabil, dar odată cu înțelegerea complexității microbiomului multe afecțiuni pot fi prevenite. Află cum trebuie să arate meniul pentru fortificarea microbiomului.
În trecut afecțiunile neurologice sau schimbarea stării de dispoziție erau considerate consecințe ale unei mentalități nepotrivite, dar există multe alte afecțiuni de acest tip care pot fi analizate mai clar dacă se cunoaște în profunzime flora intestinală și importanța microbiomului.
Ceea ce se întâmplă la nivelul sistemului digestiv nu se manifestă doar prin constipație, diaree, crampe sau dureri ocazionale. Efectele se pot extinde la nivelul întregului organism, iar meniul pentru fortificarea microbiomului poate modifica rapid tendința de îmbolnăvire, oferind o protecție esențială organismului.

 
Rolul microbiomului

În tractul digestiv nu are loc numai prelucrarea alimentelor consumate. În afară de această funcție, sistemul digestiv are un rol important pentru echilibrul mental, imunitate și metabolism. Explicația acestei influențe complexe asupra organismului este microbiomul. Flora intestinală este populată de o varietate de bacterii, care depășesc de zece ori numărul de celule din corp.
Când vine vorba despre modificarea dietei echilibrul și diversitatea sunt principiile cele mai importante. 

 
Iată ce măsuri trebuie să iei pentru a crea meniul pentru fortificarea microbiomului:

 
1. Evită antibioticele dacă este posibil

Microbiomul reprezintă o varietate de microorganisme situate în sistemul digestiv. „Aceste microorganisme joacă un rol de bază în fiecare proces metabolic, inclusiv în constituirea imunității și funcționarea creierului”, explică dr. Tracey Reed. Un dezechilibru de bacterii la nivelul microbiomului poate exacerba orice boală cronică, de la scleroza multiplă și boala Alzheimer până la astm, alergii sau chiar demență. Antibioticele nu elimină doar infecțiile, ci și bacterile benefice. Dacă doctorul îți prescrie antibiotice le poți lua, dar trebuie să știi că va fi nevoie de 9 până la 12 luni pentru ca microbiomul să revină din nou la o stare de echilibru.

 
2. Ia mai rar medicamente antiinflamatoare, antiacide și pilule contraceptive

Antibioticele nu sunt singurele care au un impact nefavorabil asupra microbiomului. Pilulele contraceptive, aspirina, medicamentele antiinflamatoare pe bază de Ibuprofen și cele antiacide interacționează negativ cu sistemul digestiv și crează un dezechilibru în cadrul categoriilor de bacterii benefice.

 
3. Consumă alimente bogate în probiotice

Alimentele fermentate sunt o sursă excelentă de bacterii benefice și pot fortifica un sistem digestiv slăbit. Alege mai des kefirul, laptele bătut, varza murată sau kombucha.
„De asemenea, îți poți face maioneză și ketchup fermentate chiar la tine acasă. După ce le-ai preparat adaugă zeamă de murături și lasă să fermenteze la temperatura camerei”, potrivit dr. Samantha Reed, expert nutriționist.

 
4. Nu uita nici de prebiotice

Prebioticele sunt fibrele din plante care susțin probioticele, ceea ce înseamnă că aceste componente vor interacționa pozitiv în sistemul digestiv. Sparanghelul, ceapa, păpădia și anghinarea sunt foarte utile în cadrul unui meniu pentru fortificarea microbiomului.

 
5. Uită de zahăr

Majoritatea persoanelor au o dietă bogată în alimente procesate, zahăr și carbohidrați. Dulciurile, precum și pâinea albă sau pastele, se transformă în zahăr în cadrul procesului digestiv, fiind o sursă de multiplicare a celulelor maligne. În acest mod proporția bacteriilor benefice ar putea scădea dramatic. Minimizează consumul de zahăr și carbohidrați rafinați pentru a-ți proteja sănătatea.

 
6. Ia mesele la un interval de 3-4 ore

Pentru a favoriza motilitatea gastrică este recomandat să lași să treacă 3-4 ore între mese sau gustări. Deși timpul dintre mese nu are un efect direct asupra florei intestinale, contează foarte mult pentru sănătatea generală a tractului digestiv.

 
7. Ia suplimentele potrivite

Uleiul de cod și enzimele digestive sunt ideale pentru menținerea sănătății microbiomului. De asemenea, poți lua și suplimente cu probiotice dacă nu îți plac deloc alimentele fermentate.

 
8. Odihnește-te suficient

Cortizolul este hormonul care determină reacția organismului la stres și poate avea un impact nociv asupra microbiomului, indiferent dacă este vorba despre un eveniment neașteptat sau despre stresul cronic. Pentru a reduce producția de cortizol încearcă să dormi opt ore în fiecare noapte.
Oprește dispozitivele electronice cu o oră înainte de a merge la culcare și elimină sursele de lumină din dormitor. 

 
9. Fă mișcare

Exercițiile de intensitate moderată sunt utile pentru diminuarea stresului deoarece stimulează producția de endorfine și te ajută să ai un somn profund. Cu toate acestea nu trebuie să exagerezi pentru că antrenamentele foarte intense au efectul opus și deteriorează microbiomul.

 
10. Meditează

Managementul stresului poate fi realizat pe diferite căi, iar meditația este o altă opțiune pe care o ai la dispoziție. Respiră adânc, nu te focaliza pe emoțiile negative și gândește-te la ceva ce te face să zâmbești. Poți încerca și cărțile de colorat, gătitul sau timpul petrecut în natură.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod