De ce ți se înfundă urechile în avion?

Dacă te-au durut vreodată urechile în timpul decolării sau aterizării, nu îți face griji! Este perfect normal. Dar există câteva modalități de a face o călătorie cu avionul mai confortabilă.

Care este motivul pentru care ți se înfundă urechile în avion?


Într-o zi normală pe pământ, presiunea aerului de pe ambele părți ale timpanului este egală, aerul trecând ușor prin trompa lui Eustachio, un tub îngust căptușit cu membrane care leagă partea din spate a nasului de urechea mijlocie. În aer, chiar dacă ești într-o cabină sub presiune, presiunea aerului devine rapid inegală. Poți simți această schimbare la nivelul timpanelor, care nu se adaptează la dezechilibrul de presiune imediat.
Dacă nu egalizezi acea presiune, atunci ți se înfundă urechile și te dor. Același lucru se întâmplă și atunci când faci scufundări, fiind o altă situație cu o schimbare rapidă a presiunii. Sub apă, presiunea crește, iar trompa lui Eustachio nu se adaptează suficient de repede la schimbarea presiunii.

Ce poți face pentru a ameliora durerea urechilor înfundate?


Doctorul Carl Philpott, profesor de rinologie și olfactologie la Școala Medicală Norwich din cadrul Universității East Anglia, încurajează pasagerii să egaleze presiunea pur și simplu căscând sau înghițind, deoarece ambele lucruri ajută la ameliorarea durerii prin deschiderea trompei lui Eustachio.

Poți face înghițirea mai eficientă cu ajutorul unei bomboane care se suge, deoarece suptul ajută la înghițit. Dacă bebelușii au această problemă, părinții le oferă un biberon sau o suzetă de obicei.
De asemenea, mai poți folosi o pilulă nazală decongestionantă sau un pulverizator nazal. Dacă anticipezi că te va afecta rău această schimbare de presiune, este ideal să folosești decongestionantul înainte de îmbarcare și înainte de aterizare.

O altă opțiune este reprezentată de manevra Valsalva, în care îți ții nările strânse, iei o gură de aer și sufli ușor aerul din nas. Această acțiune trebuie repetată de mai multe ori în timpul coborârii. Dacă faci acest lucru în mod corect, ar trebui să auzi un sunet care îți deblochează urechile.
Cu toate acestea, este mai bine să încerci să înghiți sau să caști, chiar să folosești un decongestionant.

Ce se întâmplă dacă nu echilibrezi presiunea aerului?


Pe lângă urechile înfundate, lichidul se poate scufunda în zona din membrane, într-o încercare de a elimina vidul. Acest fluid în ureche poate duce la dezvoltarea unei găuri în ureche, pierderea auzului sau amețeală. Iar persoanele răcite sunt mai predispuse la presiunea din avioane.
iulia-mirica
31 August 2017
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod