Spiritualitate și design unic: cele mai frumoase biserici din lume

Arhitectura bisericilor presupune includerea detaliilor care creează un farmec aparte și susțin atmosfera de rugăciune. Cele mai frumoase biserici din lume te vor fascina prin redefinirea constantă a frumosului care inspiră liniște și pace. Nu ezita să intri cel puțin într-una dintre aceste clădiri memorabile. Precis vei reveni.
Arhitectura destinată divinității favorizează crearea unui stil care învăluie persoanele prezente la rugăciuni sau slujbe religioase într-un aer de mister, calm, atitudine contemplativă și devotament. De la cele mai mici biserici până la catedralele impunătoare simțul estetic se remarcă prin flexibilitatea între minimalism și arhitectura complexă. Cele mai frumoase biserici din lume nu sunt numai locuri care atrag foarte mulți credincioși, ci reprezintă opere de artă individuale, maiestuoase, care nu și-au găsit egalul în mintea și spiritul celor care le vizitează. 
Aprecierea frumuseții, rugăciunea și durata de construcție care poate ajunge până la 800 de ani transformă lăcașurile sfinte în destinații culturale și religioase pe care merită să le vezi măcar o dată în viață.

 
Iată care sunt cele mai frumoase biserici din lume:

 
1. Catedrala Notre-Dame din Paris, Franța

Este o catedrală romano-catolică, în stil gotic, situată în estul Île de la Cité din Paris, Franța. Printre relicvele adăpostite în această incintă se numără Coroana de Spini. Catedrala a fost construită între 1163 și 1345, fiind una dintre cele mai mari clădiri religioase din lume.
Turnurile ei gemene ajung la o înălțime de 69 de metri, iar 387 de trepte te vor conduce până în vârful turnului de sud. Include foarte multe statui realizate cu măiestrie și interiorul este fascinant. De asemenea, în turnul de sud se regăsește cel mai mare clopot din Notre Dame, cu o greutate de aproximativ 13 tone, cunoscut drept Clopotul lui Emanuel.
Din păcate, în timpul lucrărilor de renovare și restaurare acoperișul catedralei a luat foc în seara zilei de 15 aprilie 2019, iar interiorul a fost grav afectat.

 
2. Sagrada Familia, Barcelona, Spania

Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, cunoscută mai simplu drept Sagrada Familia, este o biserică romano-catolică de dimensiuni impresionante localizată în Barcelona, Catalonia, Spania. A fost proiectată de arhitectul catalan Antoni Gaudí. Deși construcția nu a fost finalizată, biserica se află sub protecția UNESCO, iar în noiembrie 2010 a fost sfințită de Papa Benedict al XVI-lea.
Construcția bisericii a început în 1882, Gaudí a preluat proiectul în 1883 și i-a transformat complet stilul arhitectural combinând elementele gotice și stilul Art Nouveau.

 
3. Catedrala Sfântul Vasile din Moscova, Rusia

Este o biserică renumită la nivel mondial localizată în Moscova și care marchează exact centrul orașului. Construcția ei a fost finalizată în 1561 în timpul domniei lui Ivan cel Groaznic și are detalii arhitecturale în culori variate, neobișnuite dar extrem de interesante.
La fel ca și Sagrada Familia se află sub protecția UNESCO și este o biserică foarte cunoscută pentru că a apărut în numeroase filme.

 
4. Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul, Turcia

Este una dintre cele mai fascinante biserici din lume. Este o fostă catedrală ortodoxă greacă transformată în moschee în timpul Imperiului Otoman și care găzduiește în prezent un muzeu (Ayasofya Müzesi) în Istanbul, Turcia. A fost construită în anul 537, la începutul Evului Mediu și este cunoscută pentru domul magnific. La vremea respectivă a fost considerată o minune a ingineriei, fiind cea mai mare clădire din lume. Catedrala despre care se spune că a schimbat definitiv istoria arhitecturii reprezintă stilul bizantin prin excelență.

 
5. Catedrala de sare din Zipaquirá, Columbia

Este o biserică romano-catolică aflată în subteran, care a fost construită în tunelele unei mine de sare aflate la o adâncime de 200m, într-un munte de lângă orașul Zipaquirá din Columbia. Este o destinație foarte populară pentru turiști și un loc de pelerinaj. Templul este împărțit în 3 secțiuni care reprezintă nașterea, viața și moartea.
Icoanele, ornamentele și detaliile arhitecturale sunt realizate manual, fiind încadrate de sculpturi în pereții muntelui.

 
6. Catedrala Las Lajas, Columbia

Cunoscută și sub denumirea de Sanctuarul Las Lajas, biserica se află în Nariño și a fost construită în canionul format de râul Guáitara. Sursa de inspirație pentru construcția catedralei a fost un eveniment miraculos și anume apariția Fecioarei Maria în anul 1754. Din acel moment acest loc a devenit o destinație de pelerinaj, iar primul altar a fost realizat în secolul al XVIII-lea din paie și lemn. A fost înlocuit ulterior cu un altar mai mare, care a fost extins treptat și conectat cu malul din partea opusă a canionului prin intermediul unui pod. Catedrala din prezent a fost construită în stil gotic în intervalul 1916 - 1949.

 
7. Capela Sfintei Cruci din Arizona, SUA

Este o biserică romano-catolică, cu un design neobișnuit. Spre deosebire de alte clădiri similare a fost încadrată într-o latură a unui deal din mijlocul deșertului Arizona. Ideea construcției i-a aparținut sculptoriței locale Marguerite Brunswig Staude. În 2007 capela a fost aleasă drept una dintre cele 7 Minuni Create de Om în Arizona.

 
8. Hallgrimskirkja, Islanda

Este o biserică luterană aflată în Reykjavík, Islanda. Are o înălțime de 74,5m și este cea mai mare biserică din Islanda.
A fost denumită după poetul și preotul Hallgrímur Pétursson. Proiectarea bisericii i-a fost încredințată arhitectului Guðjón Samúelsson în 1937, care a creat-o pentru a reflecta modul în care curg râurile de lavă în această țară. Biserica a fost construită în 38 de ani, în intervalul 1945-1986, turnul fiind finalizat cu mult înaintea restului clădirii.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
12 Ianuarie 2020
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod