Ce se întâmplă cu ceasurile din Europa?

O dispută dintre Serbia și Kosovo a dus la încetinirea ceasurilor din Europa cu până la șase minute. Însă de ce a avut loc această schimbare cu ceasurile din Europa?
Ceasurile din Europa sunt în urmă. Iată de ce!

Problema provine din modul în care ceasurile digitale conectate la rețeaua de alimentare funcționează, cum ar fi cele de la cuptor sau de la cuptorul cu microunde. Acestea măsoară oscilațiile din curentul alternativ pe care îl primesc, adică în momentul în care energia electrică își schimbă direcția. Această frecvență în Europa este de aproximativ 50Hz, în timp ce în Statele Unite este de 60Hz. Însă, conform Rețelei Europene a Operatorilor de Sisteme de Transport de Energie Electrică, abaterile de la această frecvență de la jumătatea lunii ianuarie au dus la întârzieri.
Frecvența medie de atunci a fost de aproximativ 49,996 Hz. 

Unele ceasuri se bazează pe frecvența sistemului de alimentare și, în acest fel, rămân în urmă când frecvența scade sau o iau înainte când frecvența este prea mare. Este vorba despre ceasurile de la aparatele de radio, ceasurile de la cuptor. Aceste tipuri de ceasuri electrice arată o întârziere de aproximativ șase minute în prezent.

Aproximativ 25 de țări sunt afectate în Europa, printre care se numără și Spania, Polonia, Olanda.
Marea Britanie nu este una dintre ele, deoarece are propria grilă.

Problema este cauzată de Kosovo, care folosește mai multă energie electrică decât generează. Din cauza unei dispute de frontieră din 2008, patru regiuni din nordul Kosovo nu plătesc pentru electricitate. Acestea plăteau în trecut, dar au oprit plata în decembrie. Rezultatul este că s-a format o cerere prea mare, iar oferta nu este suficientă. Kosovo a fost de acord cu o soluție temporară, plătind 1 milion de euro pentru electricitatea din regiunile menționate.
Dar este necesară o soluție pe termen lung. În câteva săptămâni, se speră că rețeaua va reveni la normal, iar ceasurile ar trebui resetate la momentul potrivit sau pot fi resetate manual.
iulia-mirica
26 Martie 2018
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod