„Gheara“ radioactivă de la Cernobîl: Oricine o atinge e în pericol de moarte

Gheara unui excavator care a fost folosit în operațiunile de curățare a deșeurilor radioactive după dezastrul de la Cernobîl prezintă și acum un nivel letal de radiații. Oricine atinge acest obiect este în pericol maxim!

Dacă ai urmărit serialul "Cernobîl", ai înțeles proporțiile dezastrului pe care l-a provocat accidentul nuclear din 1986. Efectele acestei catastrofe se resimt și astăzi. După 30 de ani, nivelul radiațiilor din zona de excludere se menține ridicat.

Undeva, în pădurea din preajma orașului Pripiat, "gheara" ruginită a unui excavator zace părăsită - dovada sinistră a eforturilor uriașe de curățare a zonei după accidentul nuclear. Aceasta a fost folosită la îndepărtarea grafitului radioactiv din miezul reactorului distrus de explozie.

Abandonată în pădure, "gheara" de excavator este un pericol pentru orice ființă care se apropie de ea. Iar pentru vizitatorii îndrăzneți care ignoră mesajele de avertizare și se aventurează în zona de excludere, acest obiect poate fi letal.

Arheologul australian Rob Maxwell, specialist în "fenomenul Cernobîl", a declarat pentru site-ul News.com că gheara este "extrem de radioactivă și periculoasă". El spune că obiectul a intrat în contact cu materialele ultraradioactive în zilele de după producerea accidentului.
Bucățile de grafit și bolovanii de piatră contaminați care au fost aruncați pe acoperișurile centralei după explozia reactorului au fost îndepărtate cu această "gheară".

"Această cupă a preluat materialele foarte radioactive și le-a mutat înapoi în miez", a declarat Maxwell. "Încă sunt multe lucruri în zonă pe care dacă le atingi mai mult timp te pot ucide, iar gheara este clar unul dintre cele mai periculoase dintre ele. Zace în pădure, urmând să fie curățată odată cu trecerea timpului, dar este extrem de letală", a mai spus specialistul australian.

Rob Maxwell a efectuat cercetări academice în două călătorii pe care le-a întreprins în zona de excludere, în 2010 și 2011.
Când a descoperit gheara, a măsurat nivelul de radiații cu un aparat Geiger și s-a retras îngrozit. El a povestit că a găsit în pădure și câteva vehicule și utilizaje robotizate, pe care autoritățile le-au abandonat în eforturile disperate de a limita proporțiile dezastrului.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod