Condiţiile socio-economice nefavorabile - factori de risc pentru excesul în greutate şi obezitatea la copii

Fundaţia PRAIS, iniţiatorul mişcării naţionale „Şi eu trăiesc sănătos! – SETS”, implementează în România pe o perioadă de trei ani, proiectul pan-european EPHE „EPODE pentru Promovarea Egalităţii în ceea ce privește starea de sănătate”. Activitățile se derulează pe un eșantion reprezentativ de 180 de familii din comunitatea Otopeni, precum și în alte 6 comunități similare din Belgia, Franţa, Olanda, Portugalia, Grecia și Bulgaria.
EPHE reunește expertiza unor parteneri instituţionali şi academici prestigioși care evaluează 4 domenii principale de intervenție: consumul de apă, varietatea în consumul de fructe și legume, sedentarismul și somnul. În prima fază, s-a realizat studiul de referinţă EPHE, o analiză de explorare și identificare a inegalităţilor de comportament și a factorilor determinanţi ai acestora, la nivelul categoriilor socio-economice selectate. La sondaj au participat 1.266 de copii şi familiile acestora, dintre care peste 170 din comunitatea din România.

„Studiul EPHE arată că statutul socio-economic al părinţilor reprezintă un factor determinant care influențează obiceiurile de stil de viață, implicit incidenţa excesului în greutate şi obezităţii la copii.
Astfel, copiii din familii cu un statut socio-economic ridicat mănâncă mai multe fructe şi legume şi petrec mai puţin timp în faţa televizorului comparativ cu cei din familii cu un statut socio-economic scăzut. În calitate de coordonatori ai execuției proiectului în cele 7 țări, susținem necesitatea analizei tuturor factorilor de risc care pot sta la baza obezității la copii, pentru a fi în măsură să facem prevenție.” a declarat Silvia Bucur, Președinte Fundația PRAIS.
 
Copiii din  comunitatea românească se află pe locul 4 la consumul de fructe după cei din comunitățile din Portugalia, Grecia, Bulgaria și Olanda, dar consumă mai multe fructe decât cei din Belgia și Franța (grafic 1*).
Studiul relevă că și nivelul de educaţie al părinţilor poate fi o cauză a diferenţei observate în ceea ce priveşte consumul de fructe în rândul familiilor cu un statut socio-economic mai ridicat şi al celor cu unul scăzut.
În ceea ce priveşte consumul de legume, indiferent de statutul socio-economic al familiei, copiii din comunitatea noastră mănâncă porţia de legume necesară de la 2 până la 4 ori pe săptămână.

Monitorizarea timpului petrecut în faţa ecranului. În România, studiul EPHE arată că un copil petrece circa 22,7 ore pe săptămână în fața unui ecran (calculator sau televizor), în vreme ce în Olanda și Belgia timpul petrecut este de circa 15 ore. Țara noastră este surclasată doar de Bulgaria, cu 25 de ore (grafic 2**). Timpul petrecut în faţa calculatorului este monitorizat egal la nivelul grupurilor socio-economice țintă: 50% dintre părinţi controlează timpul petrecut de copiii lor în faţa ecranului.


Studiul EPHE va fi urmat de 2 evaluări ulterioare, prin care se va măsura impactul asupra comunității eșantionate din România a activităților din cadrul mișcării naționale „Și eu trăiesc sănătos!” - SETS care are la bază metodologiile educaționale, de informare și activare EPODE. Se va evalua impactul programelor similare din celelalte 6 țări, obiectivul EPHE fiind acela de a determina în ce măsură inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate (dieta și efort fizic) pot fi reduse prin intermediul informării și educației constante a tinerei generații și a familiilor, asupra stilului de viață sănătos.

Pentru mai multe informaţii, vă invităm  să vizitaţi site-ul www.sets.ro și www.ephestory.eu.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod