Egalitatea de sanse intre femei si barbati. Romania pe ultimul loc din Uniunea Europeana

Desi Romania recunoaste la nivelul legislatiei egalitatea de sanse intre femei si barbati, traditia situeaza in continuare femeia pe o pozitie inferioara barbatului. Romania se afla pe ultimul loc in UE si pe locul 72 la nivel mondial, conform statisticilor Forumului Economic Mondial cand vine vorba de egalitatea intre femei si barbati. Femeile din Romania continua sa fie preferate in posturile si sectoarele de activitate prost platite, iar salariul acestora continua sa fie statistic mai mic decat al barbatilor angajati pe posturi similare.
Desi numeroase femei sunt discriminate la locul de munca sau in cadrul procesului de recrutare, putine ajung sa reclame diversele situatii de discriminare si hartuire cu care se confrunta. Pentru ca aceste situatii nu pot fi trecute cu vederea, Coalitia anti-discriminare ofera consiliere juridica online in mod gratuit tuturor persoanelor discriminate si te incurajeaza sa sesizezi online cazurile de discriminare cu ajutorul portalul antidiscriminare.ro.

Legislatie vs. realitate

Conform legislatiei din Romania, „egalitatea de sanse intre femei si barbati” reprezinta „luarea in considerare a capacitatilor, nevoilor si aspiratiilor diferite ale persoanelor de sex masculin si respectiv feminin si tratamentul egal al acestora”.
Totusi, daca aruncam o privire la Parlamentul Romaniei, observam ca doar 11,81% din legiuitorii tarii sunt femei. La 1 septembrie 2015, din cei 383 de deputati, doar 53 erau femei si din cei 167 de senatori, doar 12 erau femei. Si in alte pozitii-cheie decizionale din institutii importante ale statului, femeile ocupa locuri putine – din 22 de ministri, doar 4 sunt femei, iar din 9 judecatori ai Curtii Constitutionale, doar 2 sunt femei.

Una dintre cele mai grave forme de inegalitate intalnite in Romania afecteaza femeile care, din lipsa unui sistem de protectie sociala functional, sunt nevoite sa stea acasa pentru a-i ingriji si sustine pe membrii mai in varsta sau mai tineri ai familiei.
Aceasta situatie le ingreuneaza viata sociala si profesionala, le ingradeste libertatile si oportunitatile si le predispune la depresie, singuratate si stima de sine scazuta, conform unor studii internationale. Spre exemplu, un studiu European recent realizat pe 514 milioane de persoane, arata ca multe femei casatorite si femei casnice au dificultati in a echilibra cariera cu viata de familie. Multe femei din Romania se ocupa singure de treburile casnice si din gospodarie, precum si de cresterea copiilor, in timp ce o persoana de gen masculin este in cele mai multe cazuri „scutita” de aceste responsabilitati.
La fel se intampla si in ceea ce priveste ingrijirea persoanelor in varsta, responsabilitate care cade cel mai frecvent in grija femeilor, din cauza lipsei unui sistem de asistenta pentru batrani.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod