Marie Curie: Hainele ei iradiază și la aproape 90 de ani de la moartea sa

Trăind în era digitală, ne luăm de cele mai multe ori informațiile din mediul online, fie că este vorba de social media sau diferite site-uri pe care le urmărim.
Însă când este vorba de anumite informații, care sunt asociate unor evenimente ce au avut loc înaintea descoperirii tehnologiilor din prezent, cercetările iau o formă mult mai complexă. Cu toate că putem vedea manuscrise, haine și alte obiecte ale personalităților care au trăit acum zeci de ani în muzee, cazul lui Marie Curie este unul special. 

 
Care este misterul hainelor lui Marie Curie?

 
Cercetările lui Marie Curie au fost păstrate în Biblioteca Națională Franceză, în cutii speciale, închise ermetic.
Lucrurile sale iradiază și la aproape 90 de ani de la moartea sa, fie că vorbim despre însemnările sale, hainele, mobila sau alte obiecte. Având în vedere faptul că Marie, împreună cu soțul său, a descoperit poloniul, radiul, radioactivitatea și utilizările sale în medicină, la momentul descoperirilor nu erau cunoscute și efectele acestor elemente asupra corpului uman. Cei doi soți nu purtau echipamente speciale pentru a se proteja de substanțele nocive cu care lucrau, iar Marie purta după ea elementele radioactive, chiar și în geanta sa.
Iar laboratorul în care își conducea testele era în casa sa, acesta fiind neizolat. A denumit radiul după traducerea în limba latină a cuvântului "rază", iar poloniul a fost un omagiu adus țării în care Marie Curie s-a născut, și anume Polonia.

Cine a fost Marie Curie?


Marie Curie, denumită de publicația Time una dintre cele mai influente personalități feminine ale secolului XX, a fost prima femeie care a primit titlul de doctor într-o universitate din Franța. Împreună cu soțul tău, Pierre Curie, a studiat radiația și proprietățile uraniului.
Urmează descoperirea poloniului și radiului, pentru care primesc premiul Nobel pentru fizică, în anul 1903. Între timp, soțul său moare, însă Marie reușește să câștige al doilea premiu Nobel, de data aceasta în chimie, fără sprijinul soțului său. 

Marie Curie a fost prima femeie care a câștigat un premiu Nobel, singura persoană care a obținut două premii Nobel, singura femeie care a câștigat în două domenii diferite, prima femeie din istorie care a predat la o universitate franceză (după ce a preluat postul soțului său).
Marie Curie a murit la vârsta de 66 de ani, din cauza unei forme de leucemie, cauzată de cercetările sale în radioactivitate. Iar obiectele cu care aceasta a intrat în contact în timpul vieții, continuă să fie radioactive până în zilele noastre.
Sursă foto: pixabay 
iulia-mirica
2 Decembrie 2016
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod