De ce se sting luminile în avion înainte de decolare

Te-ai întrebat vreodată de ce se sting luminile în avion înainte de decolare și de aterizare?
Acesta este unul dintre misterele al căror răspuns i-a făcut pe cei care călătoresc cu avionul curioși. Crezi că însoțitorii de zbor reduc intensitatea luminii sau o închid înainte de decolare doar pentru a-ți pregăti condițiile perfecte pentru somn? Ei bine, nu chiar. Însă iată de ce fac însoțitorii de zbor acest lucru!

Motivele pentru care se sting luminile în avion înainte de decolare și aterizare


Acest procedeu are legătură, de fapt, cu felul în care ochii tăi se ajustează la lumină și întuneric. Luminile sunt ajustate la intestitate scăzută pentru siguranța noastră, în cazul unui accident.
Diminuarea luminilor din avion permite ochilor să se ajusteze la întuneric, în momentele critice ale zborului - la decolare și aterizare. În acest fel, dacă lumina din avion se stinge brusc din cauza unui accident și este noapte, nu te vei împiedica prin întuneric, în timpul evacuării de urgență. Vei avea cât de cât un simț de orientare, chiar dacă vizibilitatea este foarte scăzută. Imaginează-ți că ar trebui să ieși dintr-o cameră luminoasă necunoscută, plină cu obstacole, când cineva stinge lumina și-ți cere să ieși repede.
De asemenea, coridorul de urgență și semnele vor fi mult mai vizibile.  

Ridicarea jaluzelelor de la geamurile din avion în timpul decolării și aterizării este tot o măsură de siguranță pentru călători. În acest fel, însoțitorii de zbor sau chiar și pasagerii pot observa dacă există vreo problemă pe aripile avionului sau în lateral. Însoțitorii de zbor pot face o evaluare rapidă a pericolelor exterioare, care ar putea interfera cu o evacuare în măsuri de siguranță. Ochiul uman se poate adapta pe deplin la întuneric în aproximativ 10 minute, interval de timp prea mare în cazul în care aeronava trebuie evacuată urgent.
De aceea, este bine să asculți întotdeauna instrucțiunile de zbor efectuate înainte de decolare.
iulia-mirica
14 Iunie 2017
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod