De ce sfidează știința bulele din anumite sortimente de bere?

Fizica reprezintă un subiect care poate fi dezbătut cel mai bine de persoanele care nu se află sub influența alcoolului. Însă ai observat vreodată că bulele din anumite beri par să se scufunde, în loc de a ieși la suprafață?
Acestea ar trebui să se deplaseze în sus, deoarece gazul care le umple este mai ușor decât lichidul din jur. Însă de ce sfidează știința bulele din anumite beri?

Care este motivul pentru care bulele din anumite beri sfidează principiile fizicii?


Fenomenul bulelor în cădere este cel mai vizibil în cazul berilor puternice, negre, făcute din orz sau hamei prăjit, iar natura gazelor dizolvate este cea care face diferența. În berile mai ușoare, gazul care creează bulele și spuma este în întregime dioxid de carbon.
Pentru celelalte beri, este vorba despre un amestec de dioxid de carbon și azot. Azotul se dizolvă în lichid mai ușor decât dioxidul de carbon, ceea ce înseamnă că este mai mic conținutul de gaze al berilor puternice, iar presiunea este mai mare. Mai important decât atât este faptul că bulele dintr-o bere puternică sunt mai mici decât cele dintr-o bere mai ușoară. Bulele mai mici plutesc mai greu, din cauza cantității mai mici de gaze pe care o conțin. Însă tot ar trebui să se ridice, nu să se scufunde.

La un moment dat, în primii ani de cercetări, oamenii de știință se întrebau dacă acest fenomen avea loc cu adevărat sau dacă era vorba numai despre o iluzie optică.
Bulele de bere se vor ridica relativ în lichidul în care se formează, dar o parte din acest lichid merge în jos față de pahar. Imaginează-ți o linie în lichid și modul în care bulele se ridică în jurul ei, după care se scufundă. Acest fenomen este deosebit de pronunțat dacă berea este turnată în pahare speciale, care au o bază mai îngustă și o gură mai largă.

Odată ce berea este turnată, bulele urcă într-o linie mai mult sau mai puțin dreaptă, chiar și atunci când paharul se lărgește constant.
Rămâne o zonă aproape de pereții paharului cu o concentrație mai mică de bule. Berea cu mai puțin gaz este mai densă decât berea cu mai mult gaz, iar această regiune se scufundă, transportând bulele din apropiere cu ea, în raport cu paharul. Pe măsură ce berea se stabiliează la fundul paharului, bulele, care sunt mai concentrate acum, se ridică în masă, iar ciclul se repetă. Sistemul acesta, ca majoritatea sistemelor dinamice, se epuizează în cele din urmă.
iulia-mirica
28 Aprilie 2018
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod