Cea mai eficientă metodă ca să uiți de fostul iubit, potrivit științei

Nu este ușor să treci peste o relație eșuată, iar fiecare persoană are propria modalitate de a face față unei despărțiri.
Potrivit unui studiu recent, unele comportamente după o despărțire sunt mai eficiente decât altele pentru a putea trece peste suferință și a merge mai departe.

Cercetarea, publicată în Journal of Experimental Psychology, a comparat trei strategii cognitive de a trece peste sentimentele pentru un fost partener și a descoperit că ai șanse mai mari de a-l uita pe fostul dacă îți reamintești în mod voit defectele acestuia.

La studiu au participat 24 de subiecți cu vârste cuprinse între 20 și 37 de ani, toți dintre ei trecând printr-o despărțire pe care nu au reușit să o depășească.
Acestora le-au fost oferite imagini cu foștii iubiți și li s-a cerut să urmeze una din patru strategii.

Un grup a fost rugat să se gândească în mod negativ la fostul partener și să-i analizeze defectele și comportamentele neplăcute. Un alt grup a urmat o tehnică de acceptare a iubirii pentru fostul partener, iar al treilea grup a urmat o terapie de distragere a atenției, în care li s-a cerut să se gândească la lucruri pozitive care nu implică fostul iubit. Cel de-al patrulea grup a fost unul de control, căruia nu i-a fost prezentată nicio strategie.

La final, cei care s-au concentrat pe sentimentele de iubire pentru fostul și cei cărora le-a fost distrasă atenția au raportat același nivel de sentimente pentru fostul partener.
Dar cei care s-au concentrat asupra defectelor fostului partener au raportat o scădere a sentimentelor de iubire.

"Aceste rezultate sugerează că în contextul unei despărțiri amoroase, percepția negativă asupra fostului partener este o metodă eficientă de a reduce sentimentele pentru acesta", au notat cercetătorii, potrivit refinery29.uk.

Dar această strategie are și un cost - cei care au reușit să scadă nivelul de sentimente pentru fostul partener amintindu-și de trăsăturile negative ale acestuia au avut la final o stare de spirit mai proastă decât înainte de începerea experimentului.
Cercetătorii sunt de părere, totuși, că tehnica are beneficii majore pentru cei care trec printr-o despărțire, în ciuda stări proaste de moment pe care o provoacă.

Simptomele unei despărțiri dureroase sunt cât se poate de reale, putând să afecteze sănătatea. Printre acestea se numără insomnia, sistemul imunitar slăbit, sindromul inimii frânte sau chiar depresia. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod