Cu ce te ajută să fii leneș

Știai că lenea ocazională te poate ajuta să fii o persoană mai productivă? Acesta este un fapt susținut de știință.
Lenea este o artă pierdută. Nu este vorba despre lene în sensul umplerii fiecărui moment cu distrageri. Este vorba de momentele în care alegi să nu faci nimic. Într-o lume a distragerilor constante, rareori îi oferi creierului ocazia de a lua o pauză. În schimb, alegi să îți petreci timpul liber verificând e-mailul, citind știrile, navigând în rețelele sociale etc. Iar aceste activități te obosesc adesea mai tare decât îți dai seama. Iată de ce ar trebui să fii leneș din când în când!

De ce ar trebui să fii leneș din când în când?


Concentrarea necesită atenție, lucru care ne ajută să facem diferite sarcini, să purtăm discuții semnificative și să avansăm în viață. Dar, după cum se dovedește, cercetările atestă faptul că lipsa de concentrare este la fel de puternică, deși în moduri diferite.
În timp ce concentrarea ne face mai productivi, lipsa de concentrare ne face mai creativi.

Gândește-te la ultima idee creativă pe care ai avut-o! Probabil că nu te concentrai la un singur lucru. De fapt, probabil că nu te concentrai mai deloc. Poate că făceai un duș prelungit, mergeai pe jos, vizitai un muzeu, citeai o carte sau te relaxai pe plajă. Poate că beai cafeaua de dimineață. Apoi, o idee genială ți-a venit.

Există un motiv pentru care creierul tău a ales acest moment pentru a conecta ideile. Atunci când concentrarea noastră este în repaus, cum ar fi perioadele de leneveală, mintea rătăcește în locuri fascinante. Un studiu, care a eșantionat periodic gândurile oamenilor în timp ce stăteau degeaba, a confirmat acest lucru.
Locurile în care rătăcește mintea includ viitorul (48% din timp), prezentul (28%) și trecutul (12% din timp). Pentru restul timpului, mintea este de obicei plictisită sau goală. Procentele exacte nu contează atât de mult. În schimb, merită subliniat faptul că această rătăcire nu este la fel de neproductivă precum credeam. O minte inactivă ne permite să facem trei lucruri:

1. Să ne odihnim


Atunci când nu suntem concentrați, ne odihnim. Când alegem să ne lăsăm mintea să rătăcească, nu mai trebuie să ne gândim spre ce să ne îndreptăm atenția. Acest proces ne ajută să ne concentrăm mai bine ulterior. Pentru a extinde aceste beneficii energetice, poți face ceva plăcut în timp ce îți odihnești atenția, cum ar fi mersul pe jos, alergatul fără muzică etc. 

2. Să planificăm


Cercetările arată că ne gândim la viitor de 14 ori mai des atunci când atenția noastră nu este activă, în comparație cu momentul în care ne concentrăm la ceva. De asemenea, ne gândim la obiectivele noastre pe termen lung de șapte ori mai frecvent atunci când atenția noastră este în repaus.
Lenea strategică ne ajută să stabilim intenții și să ne reamintim în primul rând obiectivele.

3. Să dezvoltăm idei creative


Mintea noastră rătăcitoare conectează toate cele trei destinații mentale: trecutul, prezentul și viitorul. Acest lucru ne permite să experimentăm perspective mult mai creative decât atunci când ne concentrăm. De exemplu, îți poți aduce aminte de o idee pe care ai citit-o cu câteva săptămâni în urmă și o poți conecta cu modul de rezolvare a unei situații curente. Cele mai multe idei inspirate apar atunci când nu suntem concentrați.

Probabil că ar trebui să fii leneș mai des. Indiferent dacă este nevoie să îi oferi creierului tău un moment de respiro sau dacă vrei să descoperi idei creative sau chiar să plănuiești diferite strategii viitoare, uneori cea mai bună modalitate prin care poți face toate aceste lucruri este să nu faci nimic.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod