Cum ar trebui să te cerți cu partenerul, conform științei

Atunci când vine vorba de relații, conflictul este inevitabil. Dar nu ar trebui să fie tulburător din punct de vedere emoțional.
Cuplurile nu trebuie să fie de acord în orice privință și se pot certa, dar trebuie să arate compasiune și respect reciproc, potrivit psihologilor. Iată cum ar trebui să te cerți cu partenerul!

Cum să te cerți cu partenerul într-un mod constructiv


Cuplurile căsătorite care nu au niciun conflict sunt adesea cele care ajung la divorț. Relațiile care nu pot fi salvate sunt relațiile în care nu mai există iubire sau în care nu a fost de la bun început. Când unul dintre parteneri este indiferent față de relație, acestuia nu îi pasă suficient de mult încât să se certe atunci când nu este de acord cu ceva.

Acestea fiind spuse, certurile frecvente sau dureroase nu sunt sănătoase sau sustenabile. Poți să te cerți cu partenerul într-o manieră constructivă, lucru care vă poate apropia mai mult, potrivit unui studiu realizat în 2012.
Cercetătorii au descoperit că exprimarea furiei în fața unui partener romantic a provocat disconfort pe termen scurt, dar a declanșat și conversații sincere, care au ajutat relația pe termen lung. Dacă vrei să te cerți cu partenerul într-un mod mai sănătos și mai productiv, trebuie să ții minte anumite lucruri în timpul următorului conflict. Iată care sunt acestea!

1. Programează conflictele


Chiar și cei care au o comunicare deschisă mereu pot avea parte de conflicte. Iar atunci când acestea apar, este util să alegi momentul potrivit pentru a vorbi despre probleme. Să spunem că începeți să vă certați. Poți amâna cearta pentru seară sau dimineață, când aveți timp cu adevărat să discutați despre lucruri. 

Programarea discuțiilor despre conflicte le permite ambilor parteneri să se pregătească.
Aceștia se pot gândi la cel mai bun mod de a-și comunica sentimentele într-un mod mai calm și mai rațional, pentru a evita instinctul defensiv sau acuzator. De cele mai multe ori, sunt spuse lucruri impulsive în timpul certurilor. Dar aceste lucruri rămân în memoria partenerilor.

2. Propune o pauză dacă simți nevoia


În timpul unui conflict, este adesea întâlnit ca unul dintre parteneri să intre în modul de luptă sau fugă. Oamenii intră în acest mod atunci când cred că pot fi în pericol. Sunt activați hormonii stresului, pentru a le oferi oamenilor mai multă energie pentru a lupta împotriva stresului sau pentru a fugi din situația creată. Există și situația în care unul dintre parteneri îngheață, adică nu reacționează deloc, sperând ca celălalt partener să își piardă interesul în ceartă.
Atunci când un cuplu se află în această zonă, rezolvarea problemelor este foarte puțin probabilă, deoarece fiecare persoană se concentrează exclusiv pe reacția la amenințarea percepută pe care o simte de la partenerul său. Iar dacă un partener se află în modul luptă sau fugă, iar celălalt încearcă să rezolve problema, cearta nu poate fi una constructivă. 

Dacă ești cu adevărat supărat pe cineva și încerci să rezolvi problema, poți simți că acesta nici măcar nu te ascultă. În aceste momente este nevoie de o pauză. Și poți face aceste lucru într-un mod în care să nu-l facă pe partener să creadă că l-ai lăsat singur în ceartă. Îi poți spune că vrei să continui discuția, dar că ai nevoie de 10 minute ca să te calmezi. Poți reafirma sentimentele de iubire pe care le simți și să îl reasiguri pe partener că veți reveni la discuție și că veți găsi o soluție.
Atunci când revin la discuție după o scurtă pauză, partenerii pot face progrese reale. 

3. Cere, nu te plânge


Este mai ușor ca oamenii să-și întrebe partenerul de ce nu face niciodată un lucru decât să îi solicite să facă acel lucru. Nu primești ceea ce vrei pentru că nu știi cum să o ceri. Dacă îți rogi partenerul să te ajute cu anumite sarcini de curățenie în casă pentru că nu te descurci, ai mai multe șanse ca acesta să te ajute.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod