Știința din spatele relațiilor fericite: empatia, pozitivitatea și legături emoționale

Când vine vorba de relații, multe persoane sunt relativ confuze. Sunt mai mult decât încântate de stadiile incipiente ale relațiilor, dar, pe măsură ce trece timpul, bagajele emoționale încep să se strecoare și apar sentimente de dezamăgire, conflicte, plictiseală și multe altele.
Nu este un secret faptul că păstrarea relațiilor fericite este dificilă. Însă ce recomandă specialiștii?

Care este secretul relațiilor fericite?


Cercetările furnizează din ce în ce mai multe recomandări cu privire la obiceiurile sănătoase ale cuplurilor fericite și modalități prin care poți face orice relație cu probleme să meargă mai bine. În primul rând, știința iubirii și relațiilor are la bază câteva lecții fundamentale simple, evidente, dar grele: empatia, pozitivitatea și legătura emoțională puternică.

Cum să menții o legătură emoțională puternică?


Secretul relațiilor fericite este ca partenerii să se îndrăgostească unul de celălalt în fiecare zi, creând astfel o reacție emoțională. Pe scurt, această reacție presupune transmiterea indiciilor, la care cealaltă persoană să răspundă.
Este vorba despre sincronicitate emoțională și despre atenție acordată celuilalt. Fiecare cuplu este diferit. Însă de ce sunt unele cupluri nefericite? Acestea sunt puse în fața unei deconectări emoționale, partenerii neputându-se simți în siguranță unul alături de celălalt. Criticile și respingerea sunt extrem de dureroase, iar creierul uman le interpretează ca semnale de pericol. Partenerii trebuie să învețe să vorbească despre sentimente în moduri care să îi aproprie unii de alții.

De ce este pozitivitatea fundamentală pentru relațiile fericite?


Deconectarea emoțională poate avea loc cu ușurință în orice relație atunci când partenerii nu fac lucruri care să creeze pozitivitate. Când se întâmplă acest lucru, oamenii simt că se îndepărtează din ce în ce mai mult de partenerii lor și ajung să simtă că nici nu îi mai cunoscut cu adevărat pe cei de lângă ei.
Cercetările încurajează partenerii să ia parte la acte care să demonstreze aprecierea față de celălalt.

În cadrul relațiilor fericite, partenerii încearcă să empatizeze unul cu celălalt, să înțeleagă reciproc perspectivele, în loc să încerce să aibă mereu dreptate. Gestionarea stresului și emoțiilor sunt reduse la un simplu concept: tăcere. Dacă simți că te enervezi, fă o pauză, fă o vizită la sală, citește o carte, joacă-te cu animalul de companie sau întâlnește-te cu un prieten! Orice pentru a ocoli calea distrugerii.
 
Menținerea unei viziuni pozitive asupra partenerului este corelată cu reducerea timpului pe care îl petreci analizând aspectele negative ale relației. Niciun partener nu este perfect, iar creierul este construit astfel încât să își amintească lucrurile urâte care au fost spuse.
Dar dacă poți trece cu vederea anumite lucruri și te concentrezi la ceea ce este important, relația poate avea de câștigat. Conform scanării creierului, există trei componente neurochimice esențiale regăsite în rândul oamenilor cu relații fericite: practicarea empatiei, controlarea stresului și emoțiilor, precum și o părere pozitivă despre partener.

Un start ușor poate fi reprezentat de găsirea a noi modalități de a-ți recompensa partenerul în fiecare zi, fie că este vorba de aprecierea a ceva ce a făcut sau spus sau despre motivele pentru care îl iubești. Acest exercițiu poate aduce două beneficii relației. În primul rând, partenerul se simte validat și îl ajută să se simtă mai bine cu privire la propria persoană. În al doilea rând, îți reamintești de ce ai ales această persoană ca partener.

În cele din urmă, calitatea relațiilor unei persoane influențează direct calitatea vieții acelei persoane.
Relațiile fericite nu sunt doar mai bune și mai plăcute. Atunci când avem o relație puternică, suntem și noi persoane mai puternice. Legătura cu oamenii care ne iubesc și ne prețuiesc reprezentă una dintre cele mai importante fundații pentru o viață fericită.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod