Cum afectează hormonii apariția petelor pigmentare, potrivit dermatologilor

Multe dintre problemele pielii sunt cauzate de factori interni, iar acest lucru este valabil și în cazul coșurilor și petelor pigmentare.
Factorii hormonali se află în spatele apariției acneei, studiile arătând că aproximativ 50 de milioane de oameni suferă de acnee la un moment dat de-a lungul vieții. Acneea de cauză hormonală este însoțită adesea de efecte secundare precum apariția cicatricilor. O altă problemă care este cauzată de hormoni este hiperpigmentarea pielii.

Fluctuațiile hormonale pot duce la hiperpigmentarea pielii, cunoscută și ca melasmă, iar acest lucru se întâmplă în special în cazul femeilor”, declară dermatologul Dennis Gross pentru wellandgood.com.

Estrogenul și progesteronul, hormonii sexuali feminini, stimulează supraproducția de melanină, ceea ce duce apoi la apariția petelor pigmentare.
Petele pigmentare, cauzate de  fluctuații hormonale, sunt mai des întâlnite în cazul pielii de culoare mai închisă - acest tip de piele produce deja melanină, ceea ce îi oferă și nuanță mai închisă. Dar când hormonii declanșează o creștere a producției de melanină, devii mult mai susceptibilă la hiperpigmentare
”, mai spune medicul.

Deși nu toți hormonii cauzează hiperpigmentare, una dintre cel mai des întâlnite probleme de pigmentare la nivelul pielii este melasma. “Este una dintre problemele pielii în care hormonii joacă un rol major. Astfel că acele pete de culoare închisă de pe obraji, frunte sau buza superioară apar de obicei în timpul sarcinii sau atunci când iei anticoncepționale”, declară medicul dermatolog Heather Woolery-Lloyd. 

Credem că estrogenul este de vină în acest caz.
Estrogenul interferează cu modul în care producem melanină, astfel că situațiile în care nivelul estrogenului este ridicat, precum sarcină sau tratamentul cu anticoncepționale, ar putea să ducă la apariția melasmei”
, mai spune specialistul.

Potrivit medicului, problemele de pigmentare devin mai accentuate în timpul sarcinii, chiar dacă nu este vorba direct despre melasmă.

Atunci când sunt însărcinate, fie că fac sau nu melasmă, femeile tind să observe că unele părți ale corpului devin mai închise la culoare”, declară dermatologul. 

Abdomenul se închide la culoare și poți vedea o linie verticală de la buric în jos, numită linea nigra.
Pielea subrațului și gâtul pot deveni mai închise la culoare. Este o situație care apare adesea în timpul sarcinii din cauza hormonilor. Dar după naștere, pigmentarea revine la normal în cele mai multe cazuri”
, mai spune medicul.

În cazul în care pigmentarea rămâne și după naștere poate fi dificil de tratat, așa cum se întâmplă și în cazul altor forme de hiperpigmentare.

Trebuie să tratezi pielea cu blândețe și să te asiguri că nu o iriți sau inflamezi în așa fel încât să faci și mai mult rău, cauzând hiperpigmentare postinflamatorie”, spune Dr. Gross.

Cea mai bună strategie este să-i permiți pielii să se refacă treptat, folosind produse pentru decolorare.
Printre cele mai bune opțiuni se numără tratamente cu vitamina C, exfoliere chimică cu acizi sau retinol.

Hiperpigmentarea accentuată a pielii atunci când nu ești însărcinată și nu iei anticoncepționale ar putea fi, împreună cu alte simptome, un indiciu al unei posibile dereglări hormonale. De aceea, poți solicita medicului tău un set complet de dozări hormonale pentru a descoperi posibila cauză ascunsă a hiperpigmentării.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod