De ce bebelușii sub șase luni nu ar trebui să bea apă

În timp ce adulților li se repetă zilnic să bea mai multă apă ca să-și mențină organismul hidratat, când vine vorba de bebeluși situația este complet diferită.
Organismul lor nu este suficient dezvoltat, astfel că și câteva sute de mililitri de apă ar putea avea consecințe fatale. De aceea, bebelușii de până la șase luni nu ar trebui să bea apă.

În medie, corpul unei persoane adulte este compus din 55-60% apă. Dar în cazul bebelușilor, procentul de apă ajunge până la 75%. Iar această diferență este motivul principal pentru care un nou-născut nu ar trebui să bea apă, indiferent că este de izvor, îmbuteliată sau de la robinet.

Rinichii fiecărei persoane au o limită de apă pe care o pot procesa.
Atunci când această limită este depășită, excesul de apă ajunge în sistemul sanguin, unde diluează sodiul din sânge.

Atunci când nivelul sodiului din sânge scade sub 0.4 unități, apare riscul unei probleme numite hiponatremie. Acest lucru apare când celulele încearcă să refacă nivelul normal de sodiu și absorb excesul de apă din sânge, umflându-se precum un balon. Rezultatul sunt complicații precum confuzie, vomă, spasme musculare.

Hiponatremia este des întâlnită în rândul maratoniștilor care beau prea multă apă, prea repede, în timpul cursei, dar fără să aibă și un aport de sodiu.
Dacă o persoană care are un nivel scăzut de sodiu din sânge continuă să bea apă, excesul de apă va ajunge la nivelul celulelor din creier, provocând o intoxicație periculoasă.

Celulele creierului se umflă și creează presiune intracraniană. Rezultatul fiind crize epileptice, leziuni ale creierului și în cazuri severe decesul.

Dar nu ar trebui să te îngrijorezi, pentru că decesul în urma intoxicației cu apă este foarte dificil să apară în cazul unui adult, care ar trebui să bea în jur de zece litri de apă la un interval de câteva ore pentru a se confrunta cu o astfel de problemă.

Dar în cazul bebelușilor situația este diferită.
Rinichii lor sunt foarte mici, iar cantitatea de apă care ar putea să provoace probleme este de numai câteva zeci de mililitri.

Faptul că rinichii nu sunt dezvoltați complet, nu pot filtra în mod adecvat apa, astfel că apa care intră în organism ajunge în sistemul sanguin, diluează sângele și crește îi conținutul de apă cu până la 8%.

Dar nu consumul de apă în sine prezintă o amenințare. De fapt, cele mai multe cazuri de intoxicare cu apă la bebeluși apare atunci formulele de lapte sunt diluate prea mult, accidental, sau când bebelușii sunt băgați în piscină sau cadă de părinți și înghit accidental prea multă apă.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod