Copil plictisit

Ce să faci atunci când copilul tău spune că s-a plictisit

Copiii se plictisesc cu uşurinţă şi au nevoie de multă stimulare. Poate fi foarte provocator pentru un părinte să îşi distreze copilul tot timpul, mai ales dacă are multe alte lucruri de făcut.
S-ar putea ca orice părinte să fie tentat să îşi lase copilul în faţa televizorului, dar asta nu va ajuta pe termen lung. Copilul tău poate învăţa să se distreze singur, cu puţin ajutor din partea ta.

Dacă urmezi paşii de mai jos, copilul tău se va plânge mai puţin de plictiseală, oferindu-ţi liniştea de care ai nevoie:

Fii cu un pas înainte când ştii că cel mic ar putea să se plictisească

Există un anumit moment sau loc în care copilul tău se plânge adesea de plictiseală? Poate fi vorba de călătorii lungi cu maşina sau de vizitarea rudelor în vârstă. Identifică situaţia şi începe să te gândeşti cum ar putea fi îmbunătăţită.  De exemplu, poţi încerca sp eviţi orele de vârf când călăroreşti cu copilul, pentru a scurta durata acesteia pe cât posibil. Dacă nu există nicio modalitate de a evita situaţia, încearcă să planifici activităţi care îţi va ţine copilul ocupat.
De exemplu, dacă se plictiseşte mereu acasă la bunici, de ce să nu laşi câteva jocuri sau jucării într-un dulap acolo? Să fii pregătit e primul pas spre învingerea plictiselii.

Copil plictisit: Fă ca rutina zilnică a copilului să fie mai distractivă


Dacă plictiseala pare a fi o rutină pentru copilul tău, ar trebui să găseşti modalităţi de a face activităţile zilnice mai interesante. Iată câteva exemple care vor transforma rutina de dimineaţă a copilului într-una mai distractivă:

- Cronometrează-l pentru a vedea cât de repede se ridică din pat sau cât de repede se îmbracă, fă o competiţie din asta.
- Pune muzică şi dansaţi în timp ce faceţi treburile.
- Optează pentru jocuri sub apă atunci când vine vorba de baie.
- Oferă-le mai multe opţiuni, cum ar fi ce să poarte sau ce să mănânce la micul dejun.

Încearcă să transformi toate activităţile într-un joc ori de câte ori e posibil şi vei descoperi că cel mic devine mult mai cooperativ şi implicat.


Copil plictisit: Împarte temele şi treburile în bucăţi mici


Dacă există lucruri care nu îi plac copilului tău, însă trebuie să le facă, încearcă să le fracţionezi. Promite-i chiar şi o recompensă şi o pauză la finalul fiecărei părţi, dar nu îl forţa să lucreze ore întregi. Poţi crea o diagramă cu recompense planificate, care ar putea arăta aşa:

- 1 sarcină terminată: un pachet de dulciuri
- 3 sarcini finalizate: o plimbare în parc
- 5 sarcini finalizare: o oră de joacă

Copiii vor fi mult mai motivaţi atunci când aşteaptă ceva, iar fracţionarea sarcinilor îi va face să se simtă mai puţin copleşiţi.

Copil plictisit: Fă o listă cu activităţi anti-plictiseală


Când copilul tău este plictisit, este important să înveţe să se ocupe singur de el însuşi. La urma urmei, nu vei fi mereu acolo pentru a-l distra, aşa că trebuie să înveţe cum să-şi folosească timpul pentru că asta e o aptitudine valoroasă pentru viaţă.
Cu toate acestea, asta nu înseamnă că nu poţi să îl ajuţi cu câteva idei. Faceţi împreună o listă lungă cu activităţi anti-plictiseală, apoi pune-o într-un borcan şi spune-i copilului să aleagă câte una de fiecare dată când se simte plictisit. Iată câteva idei pentru listă: desenează, joacă-te în grădină, scrie o poveste, dansează, cântă un cântec etc.

Elementele distractive, cum ar fi jucăriile, ar trebui de asemenea ţinute într-o cutie specială anti-plictiseală, la care copilul se poate duce ori de câte ori se simte plictisit. Adaugă în mod regulat activităţi noi pentru a menţine lucrurile interesante şi proaspete.

Asigură-te că plictiseala copilului nu e cauzată de depresie


Plictiseala este în general inofensivă, dar uneori poate fi un simptom al depresiei. Un copil care se plictiseşte va fi de obicei încântat de orice nouă activitate sau joc, chiar dacă va reveni apoi la starea obişnuită.
Pe de altă parte, un copil care este deprimat poate fi neinteresat chiar şi de lucrurile care îi plac de obicei. Şi ar putea continua să se plictiseazp chiar şi atunci când sunt implicaţi într-o activitate. Dacă eşti îngrijorat cu privire la cât de des se plictiseşte coplilul tău, un medic specialist îţi poate oferi ajutorul şi sfaturile necesare.

Sursă: lifehack
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod