De ce trebuie să-ți înveți copilul că este în regulă să greșească

Poate te-ai gândit că este mai bine să-ți protejezi copilul de eșecuri și să eviți sentimentele negative, dar acest lucru nu-i face bine. Află de ce trebuie să-l înveți că este normal să greșească uneori.
Copii, la fel ca noi toți, fac greșeli. Poate că mai des pentru că sunt într-un constant proces de învățare și adaptare, însă tocmai din acest motiv nu trebuie să creadă că fiecare greșeală este o problemă de proporții. Poate vrei să-i dai mai multă încredere făcându-l să creadă că tot ceea ce face are succes, dar lucrurile nu funcționează mereu așa. 
 
Dacă te gândești logic eșecul te face să crezi că nu poți face ceva și îți afectează încrederea în tine, însă specialiștii au constatat că, în practică, lucrurile sunt foarte diferite. Copiii extrem de protejați și ale căror greșeli sunt constant minimizate au o rezistență mult mai redusă la un eventual insucces. Acest lucru se întâmplă pentru că nu li se dă ocazia să învețe din propriile greșeli. Deși nu este cea mai plăcută experiență, eșecul te învață ce ar trebui să schimbi și este singura cale de adaptare la circumstanțe pentru folosirea eficientă a proprilor abilități în viitor.
 

Iată de ce trebuie să-ți înveți copilul că este în regulă să greșească:

 
1. Înțelegerea consecințelor

Unul dintre avantajele esențiale ale unui eșec este înțelegerea consecințelor propriilor acțiuni. Dacă îi explici teoretic ce se va întâmpla copilul tău nu va înțelege atât de clar, față de situația în care a realizat acțiunea și a văzut direct consecințele.
Va putea lua decizii gândindu-se la urmări, iar simplele acțiuni de zi cu zi vor căpăta o semnificație diferită. De exemplu va ști că dacă nu învață lecția va lua notă mică, iar dacă nu exersează suficient nu va fi primit în echipa de fotbal a școlii.
 
Dacă te interpui în acest proces nu-ți vei ajuta copilul. Potrivit studiilor de specialitate, copii care sunt protejați de consecințele deciziilor lor de părinți sau profesori au un risc mult mai mare de a suferi de depresie și anxietate. Este foarte important să înțeleagă puterea unei decizii de timpuriu.

 
2. Adaptarea

Atunci când nu avem succes apar dezămăgirea și frustrarea. Este de înțeles că ai vrea să eviți aceste stări pentru copilul tău, însă dacă nu îl lași să treacă prin ele va avea impresia că nu are deloc control asupra a ceea ce se întâmplă și se va simți foarte vulnerabil.
Soluția nu este să îl faci să creadă că tot ceea ce face este bine, ci să îl ajuți să se adapteze după micile eșecuri. Astfel te asiguri că pe viitor nu va fi doborât de un eveniment minor care nu este sub controlul tău.

 
3. Învățarea 

Copilul tău nu trebuie să fie speriat de greșeli și să creadă că ele sunt o dovadă că nu este suficient de bun. În schimb, trebuie să discuți cu el tot timpul și să-i arăți că este normal să greșească uneori. Poți folosi exemplul tău, arătându-i că și ție ți se întâmplă.
 
Ca exercițiu pozitiv, gândiți-vă împreună ce se poate învăța din fiecare greșeală. În acest fel, copilul tău nu va mai fi îngrijorat de greșelile pe care le face, ci preocupat să învețe ceva din ele pentru a avea rezultate mai bune data viitoare. Va fi deschis la rezolvarea oricărei probleme și va căpăta mai multă încredere în forțele proprii. 
 
Dacă vei încerca mereu să-i ascunzi greșelile se va prinde că ceva nu este în regulă, iar în timp va ajunge să creadă că nu se poate descurca.
În acest context eșecul este mai degrabă o șansă decât o amenințare. La fel ca la școală, copilul va folosi această ocazie pentru a învăța ceva nou despre sine și va deveni mai flexibil în modul de gândire. 
 
Chiar dacă este nevoie să încerce de mai multe ori va reuși să treacă peste orice insucces dacă ești alături de el în mod pozitiv. Nu este nevoie să „acoperi” greșelile, ci doar să le transformi în ceva util. Discutați deschis despre ce s-a întâmplat, nu îți învinovăți copilul și vei vedea că, treptat, devine din ce în ce mai receptiv la ceea ce se întâmplă și ia decizii mai bune. Dacă le iei în locul lui nu vei face decât să întârzii procesul natural de învățare prin care trebuie să trecem cu toții. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod