Iubirea copilului nu se cumpără cu bani

Banii nu sunt importanți. Nu pentru copilul tău. Sigur că noi putem cădea ușor în capcana "fac totul pentru copilul meu" sau "copilul meu merită tot ce e mai bun". Dar oare chiar este vorba despre copil sau despre tine?

Fricile noastre sunt ale noastre și atât


M-am născut într-o familie foarte săracă, dar n-am simțit sărăcia. Am văzut-o în poze, mai târziu. Și da, se vedea rău, dar n-am simțit ce văd acum. Ciudat, nu? Copilul n-a simțit nimic, adultul (părinții), da. De asta am ajuns să cred că fricile alea sunt ale noastre și cam atât. 

Mai târziu, când au venit banii, îmi aduc aminte cum mă întreba mama mereu "Ce să-ți iau? Ce să-ți aduc din București?". Am 32 de ani și încă mă întreabă dacă am nevoie să mă ajute. N-a scăpat de asta și nici nu cred că va scăpa vreodată.
E felul ei de a-mi spune că e acolo pentru mine. 

Nu mi-am dorit niciodată, nimic. Dacă stau să mă gândesc bine, singurul lucru pe care l-am cerut a fost școala de șoferi. Știam că dacă nu iau permisul atunci, nu-l voi mai lua niciodată. Sigur, asta nu înseamnă că dacă nu ceream, nu îmi luau nimic. Îmi luau destule, dar nu simțeam nimic. Nu eram mai fericită pentru hainele noi, pentru primul telefon mobil sau pentru calculatorul la care alții nici nu îndrăzneau să viseze.

Nu cu bani câștigi iubirea copilului tău,
Ci cu timp petrecut alături de el de calitate.

1.
Copiii nu au nevoie de case și de bani, ci de principii sănătoase. Și cine îi poate pregăti mai bine, dacă nu părinții? Un copil nu poate face diferența între Gucci și hainele obișnuite, dar poate face diferența între un părinte prezent în viața lui și unul absent. Așa că, asigură-te că petreci timp cu el. Construiește-i amintiri pe care le va folosi mai târziu și cu familia lui.
2. Învață-l cum să devină independent. E mai sfânt și mai sigur decât să-i dai totul de-a gata. Fii realist și întreabă-te singur: ce va face copilul, dacă tu nu vei mai fi? Va ști să se descurce singur?
3.
Copilul trebuie să fie pregătit și pentru ce e mai rău. Oricât de mult ne-am dori, viața ne duce pe drumuri necunoscute. Azi e bine, mâine poate nu mai e. Și atunci, ce va face copilul tău? Cum va gestiona toată situația? Va ști cum să o ia de la capăt?
4. Dă-i din timpul tău, nu din banii tăi. Timpul tău nu poate fi plătit cu bani, nici iubirea și nici atenția pe care trebuie să i-o dai copilului. Timpul, atenția și iubirea, asta este adevărata moștenire pe care i-o lași copilului. 
 

Nu vreau să sufere copilul meu, cum am suferit eu

 
Ne ghidăm atât de mult după "regula" asta, însă scăpăm și alte lucruri din vedere. Sigur, nu e ceva rău că vrei să-i fie mai ușor, dar asigură-te că acesta nu este singurul lucru pe care i-l oferi.
Este important, dar nu cel mai important. Mai importantă este încrederea pe care i-o oferi, mai important este exemplul pe care i-l oferi, mai importantă este afecțiunea pe care i-o dai.
 
Ca să primești iubire trebuie să oferi iubire. Nu uita asta!
 


Cosmina Kovács
Cosmina Kovács
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod